Uitzending
De Taalmeester - Schrijvers

Schrijvers

De Taalmeester

9-9-2009

| 1574 x bekeken | 0 reacties
4
In aflevering vier van De Taalmeester treffen we een schrijvend trio achter de kandidatentafel. Je zou aannemen dat deze drie beschikken over een uitstekend gevoel voor de Nederlandse taal. Of zijn ze toch meer van de grote verhalen en laten ze de d’tjes en de t’tjes aan hun redacteuren over?

Jan Rot
Jan Rot is zanger, tekstschrijver en vertaler. Hij begon zijn carričre als voorman van enkele Engelstalige bandjes maar stapte al snel over op het zingen van liedjes in zijn moerstaal. Daarbij schreef hij ook artikelen en columns voor Oor en Nieuwe Revu. Na de millenniumwisseling stortte Jan zich op het vertalen van liedteksten. Hij lijkt zijn bestemming gevonden te hebben in het omzetten van klassieke teksten naar het Nederlands. Kroon op zijn werk is de vertaling van de Mattheuspassie van Johan Sebastiaan Beek. Dit prachtwerk is inmiddels zelfs in het Fries uitgevoerd.

Susan Smit
Na een carričre als fotomodel kwam Susan Smit in 2001 uit de kast als schrijfster. In het boek Heks beschreef ze haar ervaringen met de moderne hekserij. Dit interessante onderwerp en haar dito verschijning zorgden voor veel aandacht in de media. Niet lang daarna begon ze met het schrijven van columns. Susan was medeoprichter van het schrijverscollectief Writers on Heels. Net als de andere leden van dit literaire gezelschap schrijft ze al haar boeken verplicht met de punt van haar naaldhakken.

Yvonne Kroonenberg
Yvonne Kroonenberg begon haar carričre als psychologe. Over de ervaringen in haar praktijk schreef ze vanaf de jaren ’80 stukken voor uiteenlopende bladen als Playboy en Opzij. Haar verhelderende kijk op de relatie tussen man en vrouw maakte haar tot een graag geziene gast in praatprogramma’s. De titel van een van haar eerste bundels is een gevleugeld woord geworden: Alles went, behalve een vent. Yvonne schrijft ook kinderboeken waarin paarden vaak een prominente rol spelen.

Deze uitzending van het programma De Taalmeester met de titel Schrijvers is uitgezonden op woensdag 9 september door Teleac. Te gast waren Jan Rot, Susan Smit en Yvonne Kroonenberg. De presentatie was in handen van Marit van Bohemen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie