Uitzending
De Taalmeester - Nieuwe Nederlanders

Nieuwe Nederlanders

De Taalmeester

16-9-2009

| 1479 x bekeken | 0 reacties
6
In de vijfde aflevering van De Taalmeester drie Nederlanders met elk een andere culturele achtergrond. Hoe staat het met hun beheersing van de altijd lastige Nederlandse taal?

Victoria Koblenko
Victoria Koblenko is een waar multitalent: ze is actrice, presentatrice en columniste. Als tiener al was ze op de buis te zien in diverse reclamespotjes. Uit dit lucratieve bijbaantje vloeide logischerwijs een rol voort in Goede Tijden Slechte Tijden, gevolgd door diverse filmrollen in het lichtere genre. Als presentatrice werkte Victoria voor zowel Talpa als de VPRO. Haar persoonlijke columns in de gratis krant Metro werden door menig forens gretig verorberd. Ze is geboren in Oekraïne en spreekt naast de taal van dat land ook nog Russisch, Frans, Duits, Engels en een aardig mondje Nederlands. Hoe aardig dat mondje is zal blijken uit haar deelname aan De Taalmeester.

Achmed Akkabi
Bij het grote publiek werd Achmed Akkabi bekend als ‘de vakkenvuller’ uit de reclamespotjes van een bekende supermarktketen. Het kleine publiek kent hem ook van Appie, maar dan van zijn rol als Appie Tayibi in de kinderserie Het Huis Anubis. Achmed was lid van theatergroep Rotterdams Lef en speelde in twee verschillende films een Youssef. Hij houdt van schrijven en hoopt ooit nog eens een eigen film of televisieserie af te leveren. Achmeds ouders zijn allebei Marokkaans, maar zelf denkt, droomt en neuriet hij in het Nederlands.

Prem Radhakishun
Prem Radhakishun is opgeleid als advocaat. Tegenwoordig verdient hij zijn brood als columnist van Het Parool en radio- en televisiemaker bij respectievelijk BNR en de NPS. Met zijn luide stem en karakteristieke accent is hij tevens een veel geziene talkshowgast. Prem beschouwt zichzelf niet als allochtoon omdat Suriname ten tijde van zijn geboorte nog ‘gewoon’ bij Nederland hoorde. Of zijn gevoel voor het Nederlands even ver strekt als zijn mond open kan zien we in deze aflevering van De Taalmeester.

Deze uitzending van het programma De Taalmeester met de titel Nieuwe Nederlanders is uitgezonden op woensdag 16 september door Teleac. Te gast waren Achmed Akkabi, Prem Radhakishun en Victoria Koblenko. De presentatie was in handen van Marit van Bohemen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie