Uitzending
De Taalmeester - Televisiediva’s

Televisiedivaís

De Taalmeester

19-8-2009

| 1299 x bekeken | 0 reacties
6
In aflevering 1 van De Taalmeester treden direct drie kanonnen van de Nederlandse televisie aan. Deze dames hebben hun sporen in het Hilversumse wel verdiend, maar staan ze ook hun mannetje als het om de Nederlandse taal gaat?

Mieke van der Weij
Op het oog heeft Mieke van der Weij de beste papieren om het Taalmeestertje in de wacht te slepen: zij studeerde namelijk Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze heeft in Hilversum gewerkt voor verschillende vierletterige omroepen als de AVRO, VPRO, TROS en NCRV. Voor die laatste omroep presenteerde ze onder andere De Rijdende Rechter en De Nationale Nieuwsquiz. Nu laat ze zien wat ze van onze taal weet als kandidaat in de nationale Nederlandsquiz: De Taalmeester.

Hanneke Groenteman
Hanneke Groenteman is de nestor van dit damesdrietal. Ook zij studeerde een taal, en wel de meest culinaire: het Frans. Met de spelling van woorden als bouillabaisse, champagne en mayonaise zit het dus wel snor bij deze Groenteman. Ze werd bij het grote publiek bekend als presentatrice van De Plantage en is nu gastvrouw van Sterren op het Doek. Van haar hand verscheen in 2003 de bundel Doorzakken bij Jamin. Hanneke heeft in haar jeugd een secretaressecursus gedaan aan Instituut Schoevers, waar ze spijbelde bij alle vakken behalve stenografie en typen. Ze tikt de stukjes op haar weblog dus met tien vingers blind.

ManuŽla Kemp
ManuŽla Kemp is de jongste van het stel. Ze is de ene dag een presenterende zangeres, de andere een zingende presentatrice. Bij muzikale programmaís als Het Swingpaleis en Vrienden van Amstel Live kwamen haar talenten optimaal tot hun recht. ManuŽlaís karakteristieke hese stemgeluid was ook te horen op haar geheel Nederlandstalige album Slapeloze Nachten. Ze treedt momenteel in de theaters op met de dames van Girls wanna have fun en brengt menig feest tot een hoogtepunt met de coverband The Chicklets. ManuŽla vindt de Nederlandse taal leuk, en dat komt goed uit, want de Nederlandse taal vindt ManuŽla ook leuk.

Deze uitzending van het programma De Taalmeester met de titel Televisiedivaís is uitgezonden op woensdag 19 augustus door Teleac. Te gast waren Hanneke Groenteman, Mieke van der Weij en ManuŽla Kemp. De presentatie was in handen van Marit van Bohemen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie