Uitzending
Buitenhof - 4-5-2008

4-5-2008

Buitenhof

1321 x bekeken | 0 reacties
6
Amerika op termijn
In de laatste aflevering van de serie Amerika op termijn Ivo Daalder, politicoloog en senior fellow in foreign policy studies aan het Democraatgezinde Brookings Institution, een denktank en expertisecentrum in Washington. Deze Amerikaan van Nederlandse afkomst adviseert op dit moment presidentskandidaat Barack Obama over zijn buitenlandse politiek. Daalder was ten tijde van Bill Clinton (in 1995-1996) hoofd Europese Zaken aan de National Security Council. Daalder geeft zijn visie op de veranderende positie van de Verenigde Staten in de wereld en de gevolgen daarvan voor het buitenlandse beleid.

Privacy en vrijheid
Het verzamelen en bewaren van alle reisgegevens van alle burgers binnen de Europese Unie. Het aan elkaar koppelen van verschillende databasen om profielen te maken van verdachte risicogroepen. Het uitwisselen van DNA-profielen. Technisch is het allemaal mogelijk, maar hoe wenselijk is het? Want wat doe je als je ten onrechte op een lijst komt te staan als verdacht persoon en hoe kun je weer van zo'n lijst afkomen? Uit het Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat Nederlanders zich internationaal gezien het meeste zorgen maken over terrorisme en oorlogen. De zorg om veiligheid zit er flink in, maar hoe zit het eigenlijk met de zorg om onze privacy? Hoeveel ruimte krijgen opsporingsinstanties om terrorisme te voorkomen? In Buitenhof Peter Hustinx, de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming. Over de Europese ontwikkelingen op het gebied van privacy en de fundamenten van onze vrijheid.

Presentatie: Peter van Ingen.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 4 mei door de VARA, de VPRO en de NPS. De presentatie was in handen van Peter van Ingen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie