Uitzending
Buitenhof - 6-4-2008

6-4-2008

Buitenhof

1537 x bekeken | 0 reacties
6
Amerika op termijn
Hoe lang kan de Verenigde Staten nog de enige supermacht zijn? Komt er een einde aan het Amerikaanse imperium? Wat is er over van de Pax Americana? Kan de supermacht met een defensiebegroting van 500 miljard dollar, de helft van 's werelds defensie-uitgaven, alle grote en kleine vijanden van het lijf houden? Wat voor gevolgen hebben de financiŽle crisis, de oorlog in Irak en de opkomst van wereldmacht China op Amerika's positie tegenover vriend en vijand? In hoeverre is de positie van de dollar nog onaantastbaar en wat betekent dat voor de invloed van Wallstreet? Hoe lang blijft het Amerikaanse bedrijfsleven nog leidend en innovatief op de wereldmarkt? Buitenhof presenteert de komende vijf weken met prominente gasten een serie gesprekken over Amerika's verschuivende positie in de wereld. Vandaag geeft socioloog Abram de Swaan zijn visie op Amerikanen, de Amerikaanse cultuur en tijdgeest. Hij verbleef deze herfst in de V.S. als Fullbright gasthoogleraar aan de Columbia Universiteit in New York.

De macht van de vleeslobby
Het gaat niet goed met de keuring van vlees. Naar aanleiding van het rapport van de commissie Hoekstra (die kwaliteit van keuringen onderzocht) kondigde minister Gerda Verburg van LNV verscherpte controles aan. Vanaf 1 april worden de meeste veetransporteurs via een zgn. klepcontrole strenger gecontroleerd. Maar slechts vijftien vervoerders willen meewerken aan een betere kwaliteitscontrole. Hoe denkt minister Verburg de vleessector toch op het juiste spoor te krijgen? Ook komt de overbevissing van de oceanen en de mogelijke maatregelen daartegen aan de orde.

Columnist: Max Pam

Presentatie: Clairy Polak.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 6 april door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Max Pam en Abram de Swaan. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie