Uitzending
Buitenhof - 30-3-2008

30-3-2008

Buitenhof

1744 x bekeken | 0 reacties
6
In Buitenhof een gesprek met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders over de inzet van een Nederlandse verkenningseenheid in Tsjaad. Een gesprek tussen Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Over de film van Wilders die Nederland al maanden in zijn greep heeft. En een debat tussen Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) en financieel geograaf Ewald Engelen (UvA) over het voornemen van de EU om een gedragscode op te stellen voor investeringen van staatsfondsen.

We gaan naar Afrika
Het is bijna onopgemerkt gebleven, maar Nederlandse troepen gaan naar Tsjaad. Een verkenningseenheid van zestig mariniers zal voor tien maanden meedoen aan de humanitaire missie van EUFOR. Maar hoe verstandig is het om aanwezig te zijn op twee fronten, als de missie in Uruzgan al zoveel van onze strijdkrachten vergt? En wat stelt onze bijdrage voor, gezien de complexe aard van het conflict in die regio? In Buitenhof minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, de grote pleitbezorger van Nederlandse inzet in Afrika.

Nederland gegijzeld
De film van Wilders heeft Nederland al maanden in zijn greep. Wat is er aan de hand in het als nuchter bekend staande Nederland? Welke mechanismen bepalen de temperatuur van het huidige publieke debat? Laat de publieke opinie zich meetrekken in mediahypes nu de zuilen zijn verdwenen? Is er behoefte aan politieke leiders die krachtiger naar buiten treden?
Een gesprek tussen Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De invloed van buitenlandse staatsfondsen
ING in handen van de Chinese staat. De Russische overheid met een meerderheidsbelang in de Rabobank. Een reëel toekomstbeeld? Staatsfondsen uit China, Rusland en Abu Dhabi investeren steeds meer in het buitenland en de verwachting is dat dit zal toenemen.
Hoe gevaarlijk is hun opkomst? De Europese Unie pleit voor een gedragscode. Staatsfondsen moeten transparant zijn over hun investeringen. Is dat de goede weg?In Buitenhof een debat tussen Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) en financieel geograaf Ewald Engelen (UvA).

Presentatie: Rob Trip
Column: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 30 maart door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Bert Koenders, Paul Schnabel, Désanne van Brederode, Ewout Irrgang, Wim van de Donk en Ewald Engelen. De presentatie was in handen van Rob Trip.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie