De balkenendenorm top 2000
30-10-2010
| 2235 x bekeken | 0 reacties
Onze oud minister-president Balkenende verdiende vorig jaar 191 duizend euro. Dit is inclusief onkostenvergoedingen, pensioenbijdrage en fiscale bijtellingen. Tweeduizend topmensen bij onder meer ziekenhuizen, universiteiten en woningbouw-verenigingen verdienen meer dan onze premier. In de ZEMBLA-uitzending ‘De balkenendenorm top 2000’, die aanstaande dinsdag 2 november herhaald wordt om 10.30 uur bij de VARA op Nederland 2, de salaristoppers van 2009 in de publieke sector.
Een greep uit de cijfers in ZEMBLA:
WIE VERDIENDEN ER MEER DAN DE MINISTER-PRESIDENT IN 2009
Ministerie van Onderwijs - Hoge ambtenaar - 218 duizend euro
Talant, gehandicaptenzorg - Bestuurder - 246 duizend euro
Universiteit Utrecht - Voorzitter - 256 duizend euro
Stenden Hogeschool - Voorzitter - 272 duizend euro
Heliomare, Revalidatie-instelling - Bestuurder - 295 duizend euro
NCRV - Directeur - 304 duizend euro
De Alliantie, woningcorporatie - Bestuurder - 352 duizend euro
Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen - Directeur - 448 duizend euro
CZ Groep, zorgverzekeraar - Bestuurder - 483 duizend euro
Bank Nederlandse Gemeenten - Voorzitter - 708 duizend euro
Sinds 2006 moeten alle salarissen in de publieke sector boven het salaris van de minister-president in de jaarverslagen worden gemeld. Volgens A. Jacobs, hoogleraar sociaal recht aan de Universiteit van Tilburg, zorgt openbaarheid er voor dat de inkomens aan de top stijgen: ‘Als die gegevens bekend worden, gaan degenen die onder het gemiddelde zitten klagen dat ze te weinig verdienen. En dat moet dan omhoog.’ Toch is er na tien jaar discussie in de politiek nog steeds geen wet die er voor zorgt dat bestuurders in de publieke sector minder verdienen dan de premier.
AFM-voorzitter H. Hoogervorst is één van de topverdieners uit de publieke sector. In 2009 verdiende hij 420 duizend euro. Hoogervorst zou voor een andere baan hebben gekozen bij een lager salarisaanbod, ook al verdiende hij ervoor als minister van Volkgezondheid net minder dan de minister-president. Hij zegt daarover in ZEMBLA: ‘Ik verdien nu inderdaad veel, maar dat heb ik pas na een hele lange carrière bereikt en dat houd je ook maar een paar jaar vol.’
Toch vindt Hoogervorst niet dat iedere bestuurder in de publieke sector meer moet verdienen dan de minister-president: ‘Het is niet nodig dat een directeur van een thuiszorginstelling meer verdient. Dat kan je al op je 35e, 40e worden, en het is toch een vrij eenvoudige instelling om te besturen.’
De vorige regering heeft geen wet, maar wel een wetsvoorstel achtergelaten voor het nieuwe kabinet. Het wetsvoorstel voor een balkenendenorm in de publieke sector ligt nu nog bij de Raad van State. De Tweede Kamer moet dit voorstel erna nog behandelen en goedkeuren. Volgens dit wetsvoorstel mogen bestuurders 30% meer verdienen dan de minister-president nu verdient. En lang niet alle bestuurders die betaald worden van publiek geld hoeven zich straks aan de norm te houden, als deze wet door de Kamer zou worden goedgekeurd.
Samenstelling en regie: Jos van Dongen.
Research: Marieke van Santen.
Eindredactie: Kees Driehuis.
Deze uitzending van het programma Zembla met de titel De balkenendenorm top 2000 is uitgezonden op zaterdag 30 oktober door de VARA en NTR.