Einde van de postbode
16-10-2010
| 4191 x bekeken | 6 reacties
Een wilde staking onder TNT postbodes deze week vanwege onderbezetting en te hoge werkdruk. Het voormalige staatsbedrijf reorganiseert en wil 11.000 postbodes ontslaan, waarvan 4.500 gedwongen, terwijl er volop werk is. De Productiedivisie waaronder de postbodes vallen, maakte in 2009 zelfs nog een geschatte winst van 488 miljoen euro en blijft daarmee het meest lucratieve onderdeel van TNT.
In ZEMBLA postbodes die de druk van TNT weerstaan om niet met de media te praten. Niet eerder spraken postbodes zo uitgebreid over het keiharde beleid van postbedrijf TNT en wat dat dagelijks voor hen op de werkvloer betekent.
Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken. De 55-jarige postbode Marius is wanhopig na 30 jaar bij de post gewerkt te hebben. Hij heeft een gezin te onderhouden en zal met zijn leeftijd niet snel weer aan een andere baan komen: ‘Er is zo ontzettend veel werk, laat ons gewoon werken. Wij willen graag werken.’
Peter Wiechman van de AbvaKabo zegt dat het niet zo kan zijn dat je duizenden mensen gaat ontslaan en dat je de ruimte bij een goedlopend bedrijfsonderdeel wel hebt, maar willens en wetens niet wilt benutten. De Pakketdivisie van TNT is bijvoorbeeld een snel groeiend bedrijfsonderdeel, waar overtollige postbodes zouden kunnen werken, maar TNT kiest ervoor het overgrote deel van dat werk uit te besteden en duizenden postbodes te ontslaan.
Een teamcoach die de postbodes moet aansturen, gaat het aan het hart dat teamcoaches aan de ene kant mensen eruit moeten werken en aan de andere kant te weinig mensen hebben om al het werk aan te kunnen op hun vestiging.
Een van de vele veranderingen die TNT al doorgevoerd heeft, is het zo optimaal mogelijk werken, Optivo genoemd. Postbode Leon beschrijft hoe hij, als hij op zijn stoel zit, nu nog net 5 cm. naar links of naar rechts mag draaien, maar verder niet van zijn stoel af mag.
Collega-postbode Appie zegt over de werkdruk in ZEMBLA: ‘Ze zeggen: je krijgt 90 seconden per brief. Dat is allemaal leuk en aardig als je een brievenbus hebt waar je met je auto langs kan rijden, maar als je de brievenbus wat verder weg hebt, dan lukt dat gewoon niet.’
Leo is onlangs met de Vut gegaan. Hij geeft aan dat in zijn team zeker drie van de acht mensen overspannen zijn geraakt. ‘Dus zo grijpt het wel aan, ja.’
Het bestuur van TNT kiest er vooral voor tegemoet te komen aan de wensen van de aandeelhouders ten koste van de werknemers, zegt econoom H. Schenk. ‘Die hedgefondsen proberen het bedrijf een richting op te sturen, die uiteindelijk zal resulteren in hoge winstgevendheid en hoge dividenden. Door korte termijn bezuinigingen. En dat zijn vooral bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.’
TNT geeft echter aan dat de toenemende concurrentie en de volumedaling in de post de redenen zijn voor de reorganisaties. De Universiteit van Utrecht berekende voor ZEMBLA dat het voormalige staatsbedrijf ondanks de liberalisatie nog 85,7% van de Nederlandse markt in handen heeft. En dat TNT jaarlijks een omzet van 10 miljard euro heeft en 1,13 miljard euro winst maakt. De TNT Maildivisie – waar TNT Productie het sterkste bedrijfsonderdeel van is - zorgt voor 40 procent van de inkomsten van het hele bedrijf TNT. En genereert meer dan 70 procent van alle winst die het hele bedrijf wereldwijd maakt.
Samenstelling en regie: Thomas Blom.
Research: Sanne Boer.
Eindredactie: Kees Driehuis.
Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Einde van de postbode is uitgezonden op zaterdag 16 oktober door de VARA, NTR en NET5.
Reacties op deze uitzending
-
blikker11916
17-10-2010 20:23
Ik kan me zo goed indenken wat deze postbodes voelen en meemaken.Mijn man is nu een jaar met de vut na 40 jaar postbode te zijn geweest en de laatste jaren waren beslist niet gemakkelijk.De frustraties en machteloosheid terwijl het werk zo goed gedaan werd.Inderdaad de loyaliteit naar de post en de liefde voor het werk en dan weten dat de liefde maar van een kant komt.Het is in en in triest wat hier gebeurt.Ik hoop dan ook van harte dat door deze uitzending de verantwoordelijke mensen worden wakker geschud en er voor zorgen dat dit eens zo mooie bedrijf weer gezond word en dat de werknemers het respect krijgen dat ze hard verdienen.Postbodes van Nederland ,heel veel sterkte gewenst.
Ph. Briels-vd Laar.
-
blikker11927
18-10-2010 01:42
idee voor vervolg uit deze beerput 1 subsidie voor kanslose op de arbeidsmarkt 2 sub voor vast medewerkers te helpen naar ander werk 3 post laten weg brengen door mensen die bij het haagswerkbedrijf (hwb) b het bald eigen huis wordt almeer als tweejaar zobij mij op 2492 bezorgd als tnt dit bij hwb aan leverd kost de bezorging helemaal niks
-
blikker11927
18-10-2010 02:03
ook misschien wel intresant de rol van arbo net nl hoezij en tnt
omgaan zieke medewerkers nou daar lusten de de honden geen brood van pure intimidatie een postbode kan niet ziek zijn volgens deze bende arbo verdient weer aan laag ziekte verzuim
-
blikker11933
18-10-2010 03:32
Zelf kan ik ook niet onderkennen dat het een grote chaos is bij TNT Post. Er is bij ons ook sprake van structurele onderbezetting en er wordt gerotzooid met uitbetaling van uren. Zelf ben ik een zaterdagpostbode, heb ik in januari en februari extra gewerkt tijdens de invoering van de Optivo. Men was het volledige overzicht kwijt en diensten zitten niet logisch in elkaar, de flexibiliteit is er ook helemaal uit. Er blijft regelmatig post staan vanwege onderbezetting, of er blijkt post niet bezorgd te zijn door een postbezorger. Er is vaak sprake van miscommunicatie, zo heb ik op maandagochtend regelmatig de post van de zaterdag nog weggebracht. Had ik achteraf nooit aan moeten beginnen, want niet ik maar de desbetreffende postbezorger heeft gewoon zijn salaris uitbetaald gekregen. Verder loop ik vrijwel altijd nieuwe diensten, omdat het voor de leiding handig is wanneer je flexibel inzetbaar bent. De uren die voor een dienst staan, zijn echter berekend op iemand die ervaren is. Dan nog houdt de tijd die ervoor staat niet over. Ik loop dus regelmatig in mijn eigen tijd post te lopen. Officieel hoor je hier gewoon voor betaald te krijgen, dit gebeurt vaak niet. De leiding heeft hier lak hier aan, vaak wordt er niets mee gedaan. Het geeft hun meer rompslomp en probeert men met zo min mogelijk uren het werk gedaan te krijgen. De teamleiders proberen allemaal hun straatje schoon te vegen en niet op waarheid beruste cijfers te vertonen, omdat ze een taakstellend budget en een prestatiecontract hebben. Het moreel van het personeel is hierdoor gezakt naar een dieptepunt, zelf ben ik iemand die vrijwel nooit ziek is, goed zijn werk doet en een groot verantwoordelijkheidsbesef naar de klant en werkgever heeft.
Het is voor mij dan ook niet te verkroppen dat een bedrijf als TNT Post zo met zijn personeel omgaat. Er hangt een achterbakse cultuur, die meer en meer op een graaicultuur begint te lijken door aandeelhouders en management. Weet wel dat wij het werk doen, en het niet meer dan normaal is dat je betaald krijgt voor het werk dat je doet. Ondanks de ontwikkelingen die er gaande zijn, wordt er nog genoeg post verstuurd. Feit is echter dat de marges kleiner zijn geworden, neemt niet weg dat de post die verstuurd wordt nog gewoon bezorgd moet worden. Inkrimping van het personeelsbestand is een logisch gevolg, maar dat het werk alleen nog maar gedaan gaat worden door postbezorgers is voor mij onbegrijpelijk. Ik vind dat iemand die zijn werk goed doet en gedaan heeft, niet zomaar de kaas van het brood mag worden genomen. De postbodes op mijn vestiging hebben het bedrijf groot gemaakt tot wat het is en waren (zijn) trots op het bedrijf, die kun je niet zomaar gaan ontslaan terwijl men ook een andere strategie kan hanteren. Er zijn veel slechte ervaringen met postbezorgers, ook niet gek omdat ze tegen het loon dat ze verdienen worden uitgebuit. Door een tekort aan postbezorgers, neemt men elke gek maar aan. Totdat men erachter komt dat het een junk blijkt te zijn, die de post van drie weken in zijn garage heeft laten staan. Dit soort praktijken komen voor en worden alleen maar extremer. Het toezicht op de werkvloer is men kwijt, men heeft meer oog voor winst. Dit moest even gezegd worden, door een teleurgestelde medewerker.
-
blikker11941
18-10-2010 06:01
Wat een wantoestanden. Onbeschrijfelijk, om zo met mensen om te gaan. Belachelijk om die postbodes te ontslaan terwijl het werk gewoon gedaan moet worden. Dan mensen weer aannemen voor 40 % minder salaris!!!!!!!!! Hoe kun je mensen nog meer vernederen: ze moeten zelf de wervingsfolders voor hun opvolgers bezorgen!!!!!!!!!
In een woord schandalig, is dit het beschaafde Nederland?
Heeft deze organisatie geen Ondernemingsraad, waarom doen de vakbonden niets. De bestuurders van deze organisatie moeten direct op non-actief gesteld worden (en mogen ook niet solliciteren op hun eigen baan voor 40 % minder)
Nieuwe regering pak dit wanbeleid aan, bevrijd Nederland van dit soort OostBlokpraktijken. N.van Dijk
-
blikker11235
18-10-2010 19:10
@N.van Dijk; het zijn juist geen Oostblokpraktijken, maar hardstikke rechtse VVD praktijken. Neoliberalisme ten voeten uit, geimporteerd uit "the land of the free," de VS, het land met de snelst verdwijnende middenklasse en snelst groeiende groep werkende armen zonder enige hoop op een betere toekomst.
Dankzij de VVD, de privatiseringspartij bij uitstek, gaan wij ook die kant op. Zeker nu ze de macht hebben.