Uitzending
Z.O.Z. - 2-4-2011

2-4-2011

Z.O.Z.

908 x bekeken | 0 reacties
6
In Z.O.Z. praat Anil Ramdas komende zaterdag met zijn gasten over politieke verruwing. Een bekende uitspraak van Pim Fortuyn is. ‘Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. Daarmee beloofde hij niet alleen dat hij openhartig en slagvaardig zou zijn, maar suggereerde hij ook dat andere politici niet echt zeiden wat ze dachten.

“Ik heb het vaak ervaren dat politici een andere mening verkondigen voor de camera, dan achter de schermen,” vertelt oud-politicus Rob Oudkerk. Naast hem zit directeur Yoeri Albrecht van het debatcentrum De Balie. “Je moet het verhaal dat je vertelt ook menen.” Vooral groepen zijn kwetsbaar, signaleert de voormalige voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas. “Wat de PVV doet is het generaliseren van een hele grote groep: De moslims. Dat is een zo’n verkeerde ontwikkeling.”

“Als je alles op een goudschaaltje gaat wegen, kan er niets meer,” stelt Oudkerk. Fatsoensregels zijn voor burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere heel duidelijk. “Het is beter het niet te hebben over personen, maar over standpunten. Taal van de straat is niet de taal van de raad. Wilders kan dus niet een minister ‘knettergek’ noemen en tegelijker vinden dat agenten toch maar niet uitgescholden mogen worden.”

Yoeri Albrecht vindt het prima dat de burger zich aangesproken voelt. “Dat men zich herkent in de taal van een volksvertegenwoordiger.” Dit wuift Weisglas deels weg. “De gewone man denkt niet in simpele termen. Dit zou een onterechte generalisatie zijn.”

Deze uitzending van het programma Z.O.Z. is uitgezonden op zaterdag 2 april door de VPRO. Te gast waren Annemarie Jorritsma, Frans Weisglas, Rob Oudkerk en Yoeri Albrecht. De presentatie was in handen van Anil Ramdas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee