Uitzending
Z.O.Z. - 30-4-2011

30-4-2011

Z.O.Z.

683 x bekeken | 0 reacties
6
In Z.O.Z. praat Anil Ramdas met een van de machtigste mannen van Nederland, ex-voorzitter van de SER Herman Wijffels, en met ex-staatssecrateris van cultuur Rick van der Ploeg, over het belang van solidariteit in de moderne samenleving.

Hoogleraar Rick van de Ploeg, nu topeconoom aan de Universiteit van Oxford, vindt het vreemd dat het huidige kabinet niet meer investeert in onderwijs en volksverheffing, maar de tweedeling op zijn beloop laat: ‘Het had maar even gescheeld, of ik was naar de huishoudschool gestuurd, omdat ik aan de verkeerde kant van het dorp woonde. Dat dreigt nu weer te gebeuren met de nieuwe generaties.’
Herman Wijffels: “Mijn indruk is dat de bestuurlijke elite in dit land in de ogen van gewone mensen steeds meer een groep is geworden van wie gezegd wordt: ‘Die zitten er voor zichzelf’.”

Terwijl dit kabinet laatdunkend doet over kunst en cultuur, ziet Wijffels de kunstenaars juist als de visionairs die ons toekomstige en betere werkelijkheden kunnen laten zien. Rick van der Ploeg ziet de kwaliteit van de politiek achteruit gaan: “Nu is er een politiek ontstaan van dat je wat vindt en dat het dan zo is; het hebben van argumenten is haast verdacht

Deze uitzending van het programma Z.O.Z. is uitgezonden op zaterdag 30 april door de VPRO. Te gast waren Rick van der Ploeg en Herman Wijffels. De presentatie was in handen van Anil Ramdas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie