Uitzending
Vroege vogels TV - 14-4-2009

14-4-2009

Vroege vogels TV

716 x bekeken | 0 reacties
5
Kwalijke kwal
De zee zit in het voorjaar vaak vol kleine, glibberige bolletjes: ribkwallen. Het zijn geen echte kwallen en ze prikken ook niet. In Nederland komt sinds kort een ribkwal voor die hier niet hoort: de Amerikaanse langlobribkwal. Deze hongerige exoot vormt een bedreiging voor de biodiversiteit van de Nederlandse wateren. Menno gaat in de Grevelingen op zoek naar verschillende soorten ribkwallen.

Bio-grafie
Schrijfster Yvonne Kroonenberg verdiepte zich in opdracht van Varkens in nood in de levens van vleesvarkens en beschreef die, van kunstmatige inseminatie tot boterhamworst, in het boek Alleen de knor wordt niet gebruikt. Samen met Andrea bezoekt ze een varkensbedrijf.

Big Broeder
Onder het motto Beleef de lente volgen camera's het wel en wee van broedende vogels de klok rond. De privébeelden van steenuil, torenvalk, ijsvogel, grote stern, lepelaar, slechtvalk, ooievaar en koolmees zijn te volgen via internet.

Bourgondisch bloed
Als het niet te warm is in het voorjaar, kan het water van sommige plassen diep paars kleuren. We staan stil bij de oorzaak van dit merkwaardige verschijnsel, en ontdekken een verband met Karel de Stoute (1433-1477).

Ei van Columbus?
Het gaat goed met de ganzen in Nederland. Te goed, volgens sommigen. Om ganzenoverlast te bestrijden worden omstreden methodes gehanteerd: van afschieten tot vergassen. Andrea is getuige van een alternatieve methode van geboortebeperking: eieren oliën.

Presentatie: Andrea van Pol en Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Vroege vogels TV is uitgezonden op dinsdag 14 april door de VARA. Te gast was Yvonne Kroonenberg. De presentatie was in handen van Menno Bentveld en Andrea van Pol.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie