Uitzending
Pauw & Witteman - 9-11-2010

9-11-2010

Pauw & Witteman

2424 x bekeken | 0 reacties
4
Gasten: Jan Stikvoort, Jessica Villerius, Mirjam Sterk en Joop van den Ende.

Jan Stikvoort
Korpschef van Hollands Midden Jan Stikvoort gaat vanavond in op de problemen met Marokkaanse jongeren in Gouda. Naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf over de Goudse wijk Oosterwei kondigde PVV-Kamerlid Sietse Fritsma afgelopen vrijdag aan dat hij minister Piet Hein Donner ter verantwoording wil roepen. De Marokkaanse straatjongeren bekogelen bewoners met stenen en eieren en er werden brandjes gesticht en ruiten ingegooid. Ook werd een aantal bewoners beroofd. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag een wetsvoorstel verstuurd naar de Tweede kamer. Het wetsvoorstel maakt het makkelijker om overlastplegers een gebiedsverbod op te leggen en de rechters krijgen de mogelijkheid om bij overlast, agressie, geweld of criminaliteit de daders uit de buurt te weren. Rechters kunnen ook gemakkelijker een meldplicht of een contactverbod opleggen. De straffen hebben een maximale duur van twee jaar. In een interview met het Algemeen Dagblad stelt burgemeester van Gouda Wim Cornelis dat het opleggen van een gebiedsverbod niet ver genoeg gaat. Volgens Cornelis is er een hardnekkige kern die toch zal blijven vervallen in dit gedrag. Hij ziet wel wat in de opzet om overlastgezinnen 'te ruilen' voor probleemfamilies uit andere steden, zodat deze uit hun eigen omgeving worden gehaald.

Jessica Villerius en Mirjam Sterk
Documentairemaakster Jessica Villerius maakte de documentaire Code Rood: Eerwraak over vrouwen en tieners die door eerwraak moeten vluchten voor hun familie. In Code Rood vertellen vier jonge Nederlandse meiden met gevaar voor eigen leven hun schokkende levensverhaal. Verhalen over verscheurdheid tussen liefde, traditie en cultuur. Ze zitten in een extreem beveiligd opvanghuis waar zij noodgedwongen heen zijn gevlucht voor de doodsbedreigingen van hun eigen families. Jessica Villerius vertelt vanavond over haar documentaire. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk is ook te gast, zij is geschokt door de documentaire. Naar aanleiding van Code Rood: Eerwraak bereidt zij Kamervragen voor over eerwraak in Nederland.

Joop van den Ende
Op 28 november 2010 openen de deuren van het DeLaMar theater, een voortzetting van het vroegere Nieuwe de la Mar. Koningin Beatrix opent het theater gevolgd door de premières van de musical Cage aux Folles en het toneelstuk Ontrouw. De VandenEnde Foundation, het cultuurfonds van mediamagnaat Joop van den Ende en zijn vrouw Janine, is initiatiefnemer van het project. Joop van den Ende vertelt vanavond over het DeLaMar Theater, zijn liefde voor kunst en cultuur en de VandenEnde Foundation.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 9 november door de VARA en NTR. Te gast waren Joop van den Ende, Mirjam Sterk en Jessica Villerius. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee