Uitzending
Pauw & Witteman - 9-3-2012

9-3-2012

Pauw & Witteman

1369 x bekeken | 0 reacties
5
Actuele talkshow waarin Jeroen Pauw en Paul Witteman de actualiteit bespreken met gasten. Gasten:Marcia Luyten, Liesbeth Spies, Gavrylyuk en Riaskoff, Yessin Rahmouni.

Minister Spies over wantoestanden Vestia.
Het interne toezicht op Vestia door de raad van commissarissen schoot te kort en de hoogte van het salaris en pensioen van oud-directeur Erik Staal is ongepast. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA)tijdens het Kamerdebat gisteren in de Tweede Kamer.

De Rotterdamse woningcorporatie verkeert onder meer door verkeerde beleggingen in ernstige financiële problemen. Oud-directeur van Vestia Erik Staal bracht de woningcorporatie zwaar in de problemen en kreeg bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro mee. De Tweede Kamer is daar woedend over en de meeste partijen vinden dat dat geld terug moet komen.

Een forensisch onderzoek binnen Vestia moet uitwijzen wat er bij de woningcorporatie is mis gegaan en of er sprake is geweest van strafbare feiten. In dat geval kan er aangifte worden gedaan.

Dat Vestia het miljardentekort mede wil verhalen op haar huurders vindt de Kamer ook een schande. In januari meldde de corporatie nog dat de huurders niet de dupe zouden worden van de financiële problemen, maar nu blijkt dat Vestia nieuwe huurders een huurverhoging van gemiddeld ruim 9 procent geven. Alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro krijgen een extra huurverhoging van 5 procent. De Kamer wil nu een parlementaire enquête instellen om er onder andere achter te komen of huurders opdraaien voor de gevolgen van een gebrek aan toezicht.

Liesbeth Spies is sinds 16 december 2011 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze volgde Piet Hein Donner op, die per februari 2012 vice-president van de Raad van State werd.

Marcia Luyten over internet-hit 'Kony 2012.'
Een wereldwijde campagne tegen oorlogsmisdadiger Joseph Kony is een enorme hit op internet. De film Kony 2012 is een 29 minuten durende documentaire waarin de gruweldaden van deze man te zien zijn. De film staat sinds maandag online en heeft al tientallen miljoenen kijkers getrokken en is trending topic op Twitter.

Joseph Kony is een Oegandese guerrillaleider, die gruwelijke misdaden op zijn geweten heeft. Hij is de leider van de christelijke Oegandese verzetsbeweging LRA (Lord's Resistance Army). Deze beweging ronselt kindsoldaten en laat ze moorden en verkrachten.

Het doel van de campagne is om Joseph Kony's gruweldaden bekend te maken bij het grote publiek en zijn arrestatie te bespoedigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigde Kony in 2005 al van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar tot nu toe kon hij niet worden gearresteerd.

Marcia Luyten is journalist en publicist, onder meer voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Tot voor kort woonde en werkte ze in Kampala, Oeganda. Vanavond vertelt ze over Kony's misdaden. En waarom is Kony 2012 in zo'n korte tijd een wereldwijde hit geworden?

Gavrylyuk en Riaskoff over 25 jaar 'Meesterpianisten'
De serie Meesterpianisten beleeft zijn 25-jarig jubileum. De concertreeks behoort tot de meest prestigieuze pianoseries ter wereld. Sinds het eerste seizoen in 1987-1988 spelen internationale meesterpianisten uiteenlopende klassieke stukken in het Amsterdamse Concertgebouw. Ieder seizoen is er ook plek voor jonge, veelbelovende pianisten.

Eén daarvan is Alexander Gavrylyuk. Hij maakte in 2009 als jonge pianist zijn debuut bij Meesterpianisten. Het 27-jarige Oekraïense pianogenie begon zijn pianostudie op 7-jarige leeftijd. Als 13-jarige jongen verhuisde hij alleen naar Australië om aan zijn carrière te werken.

Riaskoff Concert Management organiseert de serie. Oprichter Marco Riaskoff vertelt vanavond over het succes van Meesterpianisten.

Dressuurruiter Rahmouni naar Spelen voor Marokko.
Nog 140 dagen en dan gaat het gebeuren: de Olympische Spelen in Londen. In 'De weg naar de Olympische Spelen' volgt Pauw & Witteman sporters van verschillende disciplines die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen of daar mee bezig zijn.

De Haarlemse Yessin Rahmouni is de eerste dressuurruiter die uitkomt voor een Arabisch land tijdens Olympische Spelen. Rahmouni rijdt voor zijn vaderland Marokko.

In een interview in het Algemeen Dagblad vertelt de ruiter dat hij via koning Mohammed VI terecht kwam bij prinses Lalla Amina, die het succesvolle paard Floresco voor hem kocht. Rahmouni vloog deze week op verzoek van de prinses halsoverkop naar Marokko, waar zij een persconferentie belegde om zijn olympische deelname openbaar te maken.

Rahmouni verzekerde zijn startbewijs voor de Olympische Spelen dankzij de succesvolle wedstrijden die hij recentelijk reed in Polen. In Nederland trainde hij onder andere onder dressuuramazone Anky van Grunsven, die hem ook zal voorbereiden voor de Spelen van deze zomer.

In deze uitzending van Pauw & Witteman was Liesbeth Spies te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op vrijdag 9 maart door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie