Uitzending
Pauw & Witteman - 9-2-2010

9-2-2010

Pauw & Witteman

1476 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: ooggetuigen van de gebeurtenissen in Den Bosch en verder: Ruud Gullit, MariŽtte Hamer en Chris de Stoop.

Kabinet geeft fouten Irak-oorlog toe
Het kabinet heeft dinsdagmiddag toegegeven dat de informatievoorziening rond de Irak-oorlog beter had gekund. Het Amerikaanse verzoek tot militaire steun had aan de Tweede Kamer voorgelegd moeten worden. Ook gaf het kabinet toe dat nuances die in de rapporten van inlichtingendiensten stonden, niet aan de Tweede kamer werden doorgegeven.

PvdA-fractievoorzitter MariŽtte Hamer is vanavond te gast om de kabinetsreactie te bespreken. De PvdA heeft aangegeven tevreden te zijn met de reactie van het kabinet. Vorige maand was de partij nog erg kritisch over de eerste reactie van premier Balkenende op de uitkomsten van de commissie-Davids. De PvdA is blij dat het kabinet nu toegeeft dat er fouten gemaakt zijn en belooft dat dit in de toekomst niet opnieuw zal gebeuren.

Bommelding op station Den Bosch
Ooggetuigen van de ophef na de bommelding in Den Bosch vertellen over de ontruiming van het station. Mohamed Amezian, journalist van de Wereldomroep, zat in de rijdende trein en Joost Kremers was op het station in Den Bosch. Ook Stan van Boeckel was ooggetuige.

Station Den Bosch werd vanmorgen ontruimd na een bommelding. In de intercity van Roosendaal naar Zwolle kwamen reizigers een verwarde man tegen. Toen NS-medewerkers de man probeerden tegen te houden, riep hij dat er een bom in de trein lag.
Het station werd ontruimd en bomexperts gingen op zoek naar explosieven. Hoewel een woordvoerster van NS aanvankelijk meldde dat er in de trein een bom gevonden was, bleek in de loop van de middag dat er geen explosieven aanwezig waren. Justitie meldt dat er geen sprake was van een terroristische daad, maar dat het slechts om een verwarde man ging.

Gullit ambassadeur voor het WK2018
Vandaag werd Ruud Gullit voorgesteld als de aanvoerder van de campagne om het wereldkampioenschap voetbal in 2018/2022 naar de Lage Landen te halen. De lobbycampagne heet The HollandBelgium Bid. Gullit is de belangrijkste ambassadeur van The Bid en hij wordt als 'president' bijgestaan door een keur aan (ex-)internationals als Dennis Bergkamp, Clarence Seedorf en Luc Nilis.

Nederland en BelgiŽ organiseerden in 2000 al het Europees Kampioenschap. Als president wordt Gullit verantwoordelijk voor de strategie van The Bid. De oud-voetballer won met Oranje het Europees kampioenschap in 1988 en hij werd twee keer Wereldvoetballer van het Jaar. Gullit speelde voor onder andere Feyenoord, PSV en AC Milan.

Boek over de enige westerse zelfmoordterroriste
De Belgische Muriel Degauque bekeerde zich tot de islam, radicaliseerde en pleegde in 2005 een zelfmoordaanslag in Bagdad. Ze liet een autobom ontploffen in de buurt van een Amerikaans legerkonvooi. Degauque kwam daarbij om het leven, verder raakte een Amerikaanse militair licht gewond.

Journalist Chris de Stoop verdiepte zich in de achtergronden van Degauque, de enige westerse vrouw die een zelfmoordaanslag pleegde. Hij reisde naar Irak en bezocht de plek waar Degauque haar witte Mercedes tot ontploffing bracht. De Stoop schreef haar verhaal op in Vrede zij met u, zuster. Het boek ligt vanaf 16 februari in de winkels.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 9 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren MariŽtte Hamer en Ruud Gullit. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee