4-3-2013
1774 x bekeken | 0 reacties
Gasten: Ton Heerts, Hans Westerhoff, Howard Komproe en Karin Amkreutz.
Hans Westerhoff
Systeembiologen hebben voor het eerst een complete biochemische 'routekaart' van de mens voltooid. Volgens wetenschappers betekent dit een toekomst waarin op maat gemaakte diëten ter vervanging dienen voor geneesmiddelen.
De kaart is een aanvulling op het menselijk genoom, de gehele dna-volgorde van de mens, waar de stofwisselingskaart op kan worden geprojecteerd. Ieder mens kan dan in theorie zien voor welke ziektes hij aanleg heeft, welke tekorten aan welke voedingsstoffen hem parten kunnen gaan spelen, en welke voeding en eventueel medicijnen het meest geschikt zijn om ziektes te voorkomen of te behandelen. De kaart is van groot belang voor het begrip van stofwisselingsziektes, maar ook van stapelingsziektes.
Hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff noemt de voltooiing van de routekaart 'een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden'. Westerhoff is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om uit te leggen hoe deze ontdekking invloed zal hebben op onze gezondheid.
Ton Heerts
Wat wordt de inzet van de FNV in het overleg met de werkgevers en het kabinet? Over die vraag vergaderen de voorzitters van de verschillende FNV vakbonden vandaag. Omdat de economie er slecht voor staat is dit een ondankbare klus, er is weinig ruimte voor leuke dingen.
Vrijdag werden de maatregelen die moeten leiden tot 4,5 miljard euro extra bezuinigen in grote lijnen bekend gemaakt. Het kabinet wil een nullijn in de zorg en de salarissen bij de overheid bevriezen. Daarnaast is het van plan de belastingschijven niet te indexeren en wordt er ook meer bezuinigd op gemeenten en provincies en bij ministeries. FNV-voorzitter Ton Heerts noemde het bezuinigingspakket 'dom en onverstandig'.
Het kabinet moet met de werkgevers en de werknemers tot een sociaal akkoord komen. De coalitiepartijen VVD en PvdA zoeken daarnaast in de Kamer naar steun voor de extra bezuinigingen, die nodig zijn om het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent te krijgen.
FNV-voorzitter Ton Heerts is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om de vergadering met de verschillende FNV vakbonden en de aanstaande onderhandelingen met het kabinet te bespreken.
Howard Komproe
Cabaretier Howard Komproe zoekt in zijn theatervoorstellingen altijd de grens op. Als reactie op Moederdag, Vaderdag en Internationale Vrouwendag bedacht hij de term 'Negerdag'. Op zijn Twitteraccount maakte hij via '#Negerdag' zijn idee openbaar, maar zijn grap viel niet bij iedereen in goede aarde. Deze ervaringen inspireerde hem tot het schrijven van het boek De grens van de grap.
In De grens van de grap reconstrueert Komproe de hele heisa die ontstond na het uitroepen van 12 maart als internationale 'Negerdag'. Hij gebruikt hiervoor voorbeelden van de boze reacties en doodsbedreigingen die hij ontving op Twitter.
In zijn zoektocht naar de vraag hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen, voorziet hij de gebeurtenissen van commentaar en geeft hij zelfhulpopdrachten voor 'negers' en 'niet-negers'.
Ook anderen laten in het boek als 'grensbewakers' verschillende voorbeelden zien van grenzen stellen. Zo vertelt journalist Robert Vuijsje over het 'Joden'-geschreeuw bij voetbalwedstrijden, schrijft advocaat Gerard Spong dat 'het aanzetten tot belediging niet strafbaar is' en rept filosofe Stine Jensen over 'negeremancipatie'.
Waarom kan 'Negerdag' niet als grap worden gezien? Bestaat zoiets als de grens van de grap? Wat is de conclusie van het boek? Hierover en meer vertelt Howard Komproe vanavond bij Pauw & Witteman.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 4 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Howard Komproe en Ton Heerts. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.