Uitzending
Pauw & Witteman - 8-3-2013

8-3-2013

Pauw & Witteman

1194 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Claudia de Breij, Pieter Waterdrinker, Job Cohen, Thomas Boeschoten en Frank van Kappen.

Pieter Waterdrinker over balsemen Chávez
Het lichaam van Hugo Chávez wordt gebalsemd door Russische balsemers. Chávez was van 1999 tot zijn overlijden deze week de president van Venezuela. De balsemers die het lijk van Lenin onderhouden, zijn door Poetin hoogstpersoonlijk aangeboden aan Venezuela om het lijk van Chávez in gebalsemde staat te brengen. Schrijver Pieter Waterdrinker woont al 17 jaar in Rusland en verdiepte zich voor zijn nieuwste roman Lenins balsem in de verhalen rond het balsemen van het Sovjet-icoon. Voor zijn boek zag hij de Russische balsemers persoonlijk aan het werk. Ten tijde van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft hij kans gezien om de kelders van Lenins mausoleum te bezoeken. Uniek, want dat is tegenwoordig zo goed als onmogelijk. Vanavond vertelt de schrijver bij Pauw & Witteman over waarom vooral omstreden leiders zich voor de eeuwigheid willen laten bewaren: van Lenin tot Chávez en Mao tot Kim Jong-il. Hij gaat ook in op de unieke banden tussen Rusland en Venezuela.

Cohen en Boeschoten bespreken rapport Haren
De politie begreep de invloed van de sociale media niet, de communicatie faalde, autoriteiten waren slecht voorbereid en de burgemeester greep te laat in. Kortom: 'Alles wat fout kon gaan, ging zo'n beetje fout'. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Twee Werelden van de commissie Cohen dat vandaag tijdens een persconferentie is gepresenteerd. De commissie onderzocht de Project X-rellen vorig jaar in het Groningse Haren. Volgens de commissie is sprake geweest van een geleidelijke opbouw naar geweld en geen plotselinge explosie. 'Het geweld escaleerde razendsnel op het moment dat de ME verscheen,' aldus Cohen. Daarnaast waren jongeren onder invloed van drugs en grote hoeveelheden alcohol, waardoor het uit de hand liep.

Van Kappen over nucleaire dreigement Noord-Korea
Is het wapenarsenaal van Noord-Korea sterk genoeg om de Verenigde Staten de kunnen bereiken? Deze vraag houdt de Verenigde Staten bezig sinds het Aziatische land gisteren dreigde om preventief nucleaire aanvallen op het land uit te voeren. Japan en Zuid-Korea liggen daarentegen makkelijk binnen de reikwijdte van hun atoomwapens. Door sancties van de VN-Veiligheidsraad zegt Noord-Korea ook het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea op. Het land wordt gestraft voor alle raket- en kernproeven in december en februari. Ook heeft Noord-Korea herhaaldelijk resoluties van de VN geschonden. Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de sancties.

Claudia de Breij over haar nieuwe voorstelling
Cabaretičre Claudia de Breij staat deze maand op de planken in het Amsterdamse DeLaMar theater met haar voorstelling Alleen. Na een emotionele periode en een pauzejaar, is De Breij nu terug met misschien haar meest persoonlijke voorstelling ooit. Alleen is inmiddels haar zesde theaterprogramma.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 8 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Claudia de Breij, Frank van Kappen en Job Cohen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie