Uitzending
Pauw & Witteman - 11-3-2013

11-3-2013

Pauw & Witteman

1262 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Els Mulkens, Frank de Grave, Paul van Geest en Paul Schnabel.

Frank de Grave
In een artikel in de Volkskrant van dit weekend roept VVD-senator Frank de Grave de Eerste Kamer op zich te bezinnen op haar rol. De Senaat moet volgens hem een signaal geven dat een gebrek aan een meerderheid niet moet leiden tot het vastlopen van het kabinetsbeleid. De Grave ziet met lede ogen aan hoe het VVD-PvdA-kabinet, voorzien van een ruim mandaat in de Tweede Kamer, alsnog in de problemen komt door de verhoudingen in de Senaat: 'Een kabinet moet vertrouwen vragen in de Tweede Kamer, niet in de Eerste. Een dubbele legitimatie is niet nodig. Maar daar zijn we nu wel mee bezig.' De Grave is niet de enige die zich zorgen maakt over de huidige situatie. Er wordt al gesproken over Amerikaanse toestanden: in de VS belemmeren wisselende meerderheden in Senaat en Huis van Afgevaardigden vaak effectieve besluitvorming. Senator Frank de Grave is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om zijn zorgen over de toeneembare onbestuurbaarheid van de Eerste Kamer te bespreken.

Paul Schnabel
Socioloog Paul Schnabel neemt na 15 jaar afscheid als directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in Den Haag. Het SCP verricht zelfstandig sociaalwetenschappelijk onderzoek op veel terreinen, het polst onder andere hoe arm of rijk, religieus, geŽmancipeerd en medemenselijk de Nederlander is. Na het afscheid van Paul Schnabel wordt professor Kim Putters aangesteld als directeur van het SCP. Paul Schnabel is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om zijn afscheid van het SCP te bespreken.

Paul van Geest
Morgen begint het conclaaf van de kardinalen waarin zij uit hun midden een nieuwe paus kiezen. De vorige paus, Benedictus XVI, beŽindigde zijn pontificaat op 28 februari. 115 kardinalen beginnen dinsdagmiddag met stemmen, waaruit uiteindelijk een nieuwe paus gekozen wordt. Verwacht wordt dat de verkiezing een aantal dagen gaat duren. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA is aartsbisschop Scola van Milaan op dit moment de favoriet, hij zou bijna 40 kardinalen achter zich hebben, gevolgd door aartsbisschop Scherer van S„o Paulo met zo'n 30 volgelingen. Dit betekent dat ze allebei nog ver verwijderd van de noodzakelijke meerderheid van 77 kardinalen zijn. Hoe verloopt een conclaaf en welke kardinalen maken nou echt de meeste kans? Paul van Geest is kerkhistoricus en een oud-leerling van de voormalige paus Benedicus. Vanavond bespreekt hij het aanstaande conclaaf bij Pauw & Witteman.

Els Mulkens
Vandaag is het vervolgonderzoek rond het misbruikschandaal in de Kerk door commissie-Deetman gepubliceerd. Dit rapport adviseert de Rooms-Katholieke Kerk vrouwen die als kind vaak ernstig mishandeld zijn in katholieke tehuizen, te erkennen en smartegeld te betalen. Volgens het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik zijn de slachtoffers teleurgesteld over de uitslag van het onderzoek. Het vervolgonderzoek bouwt voort op het onderzoek van Wim Deetman, naar seksueel misbruik van jongens en meisjes in de Katholieke Kerk. Daaruit bleek dat enkele tienduizenden kinderen, voornamelijk jongens, sinds 1945 slachtoffer waren. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland biedt vandaag zijn excuses aan aan mensen die in hun jeugd door religieuzen zijn mishandeld of misbruikt. Els Mulkens verbleef in het Katholiek Gesticht De Nieuwenhof en is daar stelselmatig mishandeld en vernederd door nonnen. Ze schreef hierover het boek Een Verloren Jeugd. Vanavond bespreekt Els Mulskens haar ervaringen en het vervolgonderzoek van commissie-Deetman bij Pauw & Witteman.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 11 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Frank de Grave en Paul Schnabel. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie