Uitzending
Pauw & Witteman - 18-3-2013

18-3-2013

Pauw & Witteman

2044 x bekeken | 1 reacties
6
Gasten: Marike Stellinga, Ada de Jong, Famile Arslan, Hans van Baalen en Ernst van de Wetering.

Marike Stellinga
Op Cyprus wordt vandaag de bijeenkomst van het parlement over het omstreden reddingsplan gehouden. President Anastasiades wil dat het parlement het reddingsplan goedkeurt vóór dinsdag als de banken na een feestdag weer open gaan. De Europese ministers van Financiën zijn het afgelopen zaterdag in Brussel eens geworden over een voor het noodlijdende Cyprus. Het land krijgt 10 miljard euro en moet het zelf ruim 5 miljard bijdragen door middel van een eenmalige heffing op spaartegoeden. Voor spaartegoeden tot 100.000 euro moet 6,75 procent belasting worden betaald, boven de 100.000 euro is de heffing 9,9 procent. Toen het reddingsplan bekend werd gemaakt ontstond er een korte bankrun door de Cyprioten. Andere maatregelen van het akkoord zijn onder meer het verhogen van de belasting voor bedrijven en het herstructureren en herkapitaliseren van banken. Econoom en adjunct-hoofdredacteur van het NRC Marike Stellinga gaat vanavond bij Pauw & Witteman in op het reddingsplan voor Cyprus.

Hans van Baalen en Famile Arslan
De meningen in Turkije lijken verdeeld te zijn over het negenjarige jongetje Yunus dat in een Nederlands pleeggezin woont met twee moeders. De zaak heeft voor flink wat discussie gezorgd in het land. Zo maken sommige Turken zich druk om het welzijn van Yunus en anderen vooral om de seksuele geaardheid van zijn pleegmoeders. De vraag is of de Turkse premier Tayyip Erdogan volgende week tijdens zijn bezoek aan Nederland op de kwestie in zal gaan. Het Turkse protest in Nederland dat eerder was aangekondigd, is inmiddels weer afgeblazen. Kamerlid Mark Verheijen (VVD) ziet door de houding van de Turkse overheid in deze zaak geen kans voor het land om toe te treden tot de Europese Unie. Ook Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) vindt dat alle onderhandelingen over de Turkse toetreding direct moeten worden gestopt. Vanavond in Pauw & Witteman praat Van Baalen samen met advocate Famile Arslan over Turkije als EU-lidstaat, het aanstaande bezoek van premier Erdogan en de Turkse bemoeienis met de pleegjongen Yunus.

Ernst van de Wetering
Een portret van Rembrandt dat lang is toegeschreven aan een van zijn leerlingen, blijkt toch door de schilder zelf te zijn gemaakt. Dat heeft de Britse National Trust vandaag bekendgemaakt. De Nederlandse Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering, als voorzitter van het Rembrandt Research Project de hoogste autoriteit op dit gebied, is ervoor verantwoordelijk dat het werk aan Rembrandt kan worden toegeschreven. Ernst van de Wetering is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om zijn ontdekking te bespreken.

Ada de Jong
De man en drie kinderen van Ada de Jong verongelukten in 2008 tijdens de afdaling van de Italiaanse Mont Dolent. Samen met Christa Anbeek, die op jonge leeftijd haar ouders en broer verloor en enkele jaren geleden haar partner, heeft ze het boek De berg van de ziel geschreven. De vraag: 'hoe verder nu alles volkomen anders is?' staat centraal in dit boek. De ervaringen van Christa en Ada vormen de basis van De berg van de ziel, waarin ze belangrijke levensvragen aftasten, zoals: Wie ben je als er geen ander meer is? Hoe stijg je boven je verdriet uit? En wat is verantwoordelijkheid als je ervan doordrongen bent hoe kwetsbaar het leven is? De auteurs ontlenen deze ‘oervragen’ aan de theologie, maar beantwoorden ze op een persoonlijke, seculiere manier. Ada de Jong is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om haar boek en

ervaringen te bespreken.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 18 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Hans van Baalen en Marike Stellinga. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!