Uitzending
Pauw & Witteman - 22-9-2010

22-9-2010

Pauw & Witteman

1559 x bekeken | 1 reacties
7
Gasten: Kustaw Bessems, Ronald Plasterk, Karin Heremans en Hesterine de Reus.

Ronald Plasterk
Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP werken aan een tegenbegroting als alternatief voor de 3,2 miljard aan bezuinigingen die gisteren door het demissionaire kabinet werden gepresenteerd. De partijen zijn tevreden met de hoogte van de bezuinigingen, maar denken deze op een socialere manier te kunnen invullen. PvdA-Kamerlid en voormalig minister Ronald Plasterk stelt dat er meer ingezet moet worden op het bevorderen van arbeidsparticipatie. De bezuiniging op de kinderopvang staat daar haaks op. Ook de bezuinigingen op inburgering en reďntegratie hebben volgens Plasterk een remmende werking op de arbeidsparticipatie van kansarme groepen in de samenleving. Aanvankelijk berichtten verschillende media dat ook D66 zou meewerken aan de tegenbegroting, maar dit werd vandaag door de partij ontkend. De partij sluit echter niet uit dat ze een motie op punten zal steunen.

Kustaw Bessems
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam ziet af van vervolging van cartoonist Gregorius Nekschot. Zeven cartoons en twee teksten van de cartoonist zijn volgens het OM wel strafbaar, maar omdat de tekeningen niet meer online staan en de Nekschot al heeft vastgezeten wordt de zaak toch geseponeerd.Het Meldpunt Discriminatie Internet deed in 2005 aangifte tegen Gregorius Nekschot omdat zijn tekeningen onder meer beledigend zouden zijn voor moslims. Drie jaar later werd Nekschot verrast door een huiszoeking van justitie. Het OM besloot uiteindelijk tot onderzoek over te gaan ‘wegens systematisch en opzettelijk beledigen van bevolkingsgroepen en haat zaaien’. Hij zat een dag en een nacht in de cel.

Karin Heremans
Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen, voerde in september 2009 een hoofdoekenverbod in op haar school. Omdat het Atheneum - waar leerlingen van wel 65 nationaliteiten les krijgen - bekend staat als moslimschool, zorgde het verbod voor een hoop opschudding. Deze week is haar boek Een tip van de Sluier uitgekomen. Hierin beschrijft Heremans wat haar er toe bracht de hoofddoek op school te verbieden en waarom ze de sluier "een symptoom van een bredere sociale problematiek" vindt. Karin Heremans pleit voor structurele veranderingen in het Vlaamse, en het liefst het Belgische onderwijs.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 22 september door de VARA en NTR. Te gast waren Ronald Plasterk en Kustaw Bessems. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!