Uitzending
Pauw & Witteman - 10-11-2009

10-11-2009

Pauw & Witteman

1419 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Freek de Jonge, Ronald Sørensen, Ard Schenk, Nilgün Yerli.

Freek de Jonge in debat met Ronald Sørensen
Freek de Jonge in debat met Ronald Sørensen
Freek de Jonge vindt dat Geert Wilders in het publieke debat met twee maten meet. Zelf mag hij alles zeggen, maar als anderen hem fel bekritiseren is er volgens Wilders al snel sprake van demonisering. Op die manier wordt elk gesprek bij voorbaat uitgesloten. Een heftige politieke discussie is prima, maar Wilders moet daar wel gewoon aan meedoen en niet alles weg willen zetten onder de kop 'demoniseren', aldus De Jonge. Ronald Sørensen (Leefbaar Rotterdam) gaat met hem in debat. Sørensen vindt dat Wilders weldegelijk wordt gedemoniseerd. "Vrijheid van meningsuiting lijkt voor iedereen te gelden, behalve voor Geert Wilders."

Ard Schenk
In de winter van 1963 ontdekte Ard Schenk dat hij schaatstalent had. Twee jaar later debuteerde hij met een derde plaats bij het WK Allround. Het jaar daarop werd hij Europees Kampioen in dezelfde discipline en stond hij eerste op de wereldranglijst. Hij reed gedurende zijn carrière maar liefst achttien wereldrecords. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 kwam Schenk ten val op de 500 meter. Hij deed vervolgens heel Nederland in juichen uitbarsten door op de drie overige afstanden de gouden medaille te winnen. Schenk groeide uit tot een idool van velen. Dit jaar werd Schenk 65.
Bert Wagendorp, Wybren de Boer en Frans Oosertwijk beschreven in 'Ard Schenk' het leven van de beroemde schaatser, die dit jaar 65 jaar werd.

Nilgün Yerli
"In het theaterstuk De adem van Eva probeert Nilgün Yerli opnieuw naar de wereld te kijken, alsof ze er opnieuw rondloopt." Voor Yerli is dit gegeven niet onbekend: zij werd ook neergezet in een wereld die ze niet kende toen ze op haar tiende van Turkije naar Heerenveen verhuisde. Haar vader gaf taalles aan Turken, haar moeder pelde garnalen. Later schreef ze columns voor het Parool, werd ze cabaretière en had ze succes met haar boek De Garnalenpelster.

Omdat ze genoeg had van de vreemdelingenhaat in Nederland besloot Yerli in 2006 naar Turkije te gaan. Daar ontving ze in het tv-programma Bij Yerli bekende Nederlanders, die ze kennis liet maken met haar vaderland. Nu is Yerli terug in Nederland met haar nieuwe theatervoorstelling De adem van Eva. In haar monoloog van Adam over Eva en Eva over Adam worden de typische verschillen tussen man en vrouw blootgelegd. Daarnaast besteedt ze in haar stuk veel aandacht aan Geert Wilders. Zelf zegt ze dat het medelijden dat ze met hem heeft leidt tot liefde. Daarom is ze bezig met een liefdevolle actie: de Geertbrieven.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 10 november door de VARA en NTR. Te gast waren Freek de Jonge, Nilgun Yerli, Ard Schenk en Ronald Sorensen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!