Uitzending
Pauw & Witteman - 17-11-2009

17-11-2009

Pauw & Witteman

2300 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Eberhard van der Laan, Paul Wilders, Hubert Bruls, Willo Hubkes en Venlose politici en burgers.

Eberhard van der Laan
Minister van der Laan stelt in zijn vandaag presenteerde integratienota dat het iets beter gaat met de integratie van allochtonen in Nederland, maar dat geldt niet voor iedereen.

Van der Laan stuurde het jaarrapport integratie 2009 met deze gegevens en een integratiebrief vandaag naar de Tweede Kamer. De integratie van allochtonen gaat volgens Van der Laan vooruit. Zo is het aantal migranten met werk in de afgelopen tien jaar met tien procent toegenomen. Maar aan de andere kant neemt de segregatie in wijken en op scholen eerder toe.

Paul Wilders: "Stem niet op mijn broer."
‘Stem niet op mijn broertje cq PVV.’ Die aanbeveling deed Paul Wilders, de broer van PVV-voorman Geert Wilders, twee jaar geleden op het forum van de Utrechtse schaakvereniging UCS De Rode Loper.

'Stemmen op een xenofoob die voornamelijk tactisch appelleert aan angst en deze willens en wetens oproept en daarbij mikt op de kwalijkste onderbuikgevoelens van de Nederlandse kiesgerechtigde gemeenschap (bepaald niet onbekend in onze vrij recente geschiedenis) is het verliezen van het zicht op de brede context', zo schreef hij op 30 oktober 2006. Pas vorige maand werden de uitspraken op het forum opgepikt door de media.

Paul Wilders deelt het gedachtegoed van zijn broer dus niet. Hij zal vanavond bij Pauw & Witteman toelichten waar de voornaamste verschillen liggen.

Tot zijn achttiende woonde Paul Wilders in Venlo. Hij komt nog wel eens in de Limburgse stad, maar niet dagelijks. Wel ziet hij dat de inwoners van Venlo zich achtergesteld voelen.

Gemeenteraadsverkiezingen in Venlo
Morgen gaan de Venlonaren als eerste naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. CDA-er Hubert Bruls is sinds 2005 burgemeester van Venlo: wat zijn zijn verwachtingen? Daarnaast vertellen verschillende Venlose politici en inwoners over de sfeer in Venlo op dit moment.

Een derde van de Venlonaren stemde bij de Europese verkiezingen op de PVV. Maar die partij doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen vinden in Venlo een half jaar eerder plaats dan in de rest van het land, vanwege een herindeling van de gemeente Arcen en Velden en Venlo per 1 januari 2010.

Integratie in de praktijk verloopt moeizaam
Willo Buskes geeft alfabetiseringslessen aan allochtone vrouwen in Venlo. Ze vertelt aan tafel, tegenover minister Van der Laan, dat ze niet gelooft in zijn morele appèl. Veel vrouwen komen niet naar de les. Ze worden bijvoorbeeld binnengehouden door hun man of de drempel om een nieuwe taal te leren is te hoog. Buskes zou graag zien dat er consequenties worden verbonden aan het niet volgen van taallessen.

Moslimpartij doet mee in Venlo
De PVV van Wilders doet niet mee aan de verkiezingen in Venlo. De nieuwe Moslimpartij daarentegen wel. Lijsttrekker Ismail Hassani heeft geen verkiezingsprogramma en dat komt hem op kritiek te staan van zijn concurrenten.

Ontevreden burgers en de politiek
Paul Wilders heeft een verklaring voor de onvrede van burgers en de populariteit van zijn broer. Minister Van der Laan verzet zich tegen "het deugt allemaal niet". De kloof tussen gewone mensen en de politiek zag hij al toen hij in de jaren '90 in de Amsterdamse gemeenteraad zat. Volgens Van der Laan "zou iedere burger een tijdje zijn corvee zou moeten doen" en in de gemeenteraad zitten. En passant botst hij met tafelgenoot Willo Buskes.

In de bakermat van Wilders doet PVV niet mee
Geert Wilders groeide op in Venlo en kan er rekenen op zo'n dertig procent van de stemmen. Maar de PVV doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Hollands Humeur in Venlo
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilen wij samen met de Volkskrant de stemming in Venlo. Bekijk al de artikelen en video´s hier over op www.hollandshumeur.nl.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 17 november door de VARA en de NPS. Te gast waren Eberhard van der Laan en Hubert Bruls. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee