Uitzending
Opium TV - Ode aan John Kraaijkamp sr

Ode aan John Kraaijkamp sr

Opium TV

21-4-2010

| 2649 x bekeken | 0 reacties
6
In deze speciale aflevering brengt Opium een ode aan komiek en acteur John Kraaijkamp sr., die op maandag 19 april zijn 85e verjaardag viert. Ter gelegenheid hiervan verschijnt zijn biografie, geschreven door Xandra Knebel. Collega André van Duin overhandigt Kraaijkamp het boek in diens huidige woning in het Rosa Spierhuis in Laren.

Sinds de jaren vijftig is John Kraaijkamp een unieke verschijning in de Nederlandse theater-, televisie- en amusementswereld. Opium blikt terug op het leven en de carrière van Kraaijkamp. Begonnen als basspeler en entertainer, verwierf hij nationale bekendheid als presentator en komiek. Als 'Johnny en Rijk' maakte hij met Rijk de Gooijer furore in het theater en op televisie. Later maakte Kraaijkamp de overstap naar serieus toneel met de titelrol in King Lear van Shakespeare. In 1984 kreeg hij de hoogste toneelonderscheiding; de Louis d'Or voor zijn rol in 'Jacques de fatalist en zijn meester'.

Naast vele hoogtepunten heeft Kraaijkamp ook menig dieptepunt gekend. In zijn werk was hij ongekend succesvol, maar van zijn privé leven was dat niet altijd te zeggen. In Opium ook aandacht voor de keerzijde van het succes; scheidingen, depressies en een drankprobleem.

Presentator Cornald Maas bezoekt vrienden, familie en collega's van Kraaijkamp. Onder meer zoon Johnny Kraaijkamp jr., goede vriend Lex Daniëls, en collega's Joop van den Ende en Pierre Bokma vertellen openhartig het verhaal van een acteur wiens passie en gedrevenheid hem uiteindelijk naar de absolute top van zijn vak voerden.

De biografie 'John Kraaijkamp' door Xandra Knebel is vanaf 19 april verkrijgbaar.

Dit is de voorlopig laatste aflevering van Opium op TV, in het najaar zijn we er weer. En vanaf 14 juni is Opium vijf keer live te zien vanaf het Oerol festival op Terschelling.

Deze uitzending van het programma Opium TV met de titel Ode aan John Kraaijkamp sr is uitgezonden op woensdag 21 april door de AVRO. Te gast waren Pierre Bokma, Joop van den Ende en Johnny Kraaijkamp jr.. De presentatie was in handen van Cornald Maas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie