Uitzending
Op1 - 7-9-2020

7-9-2020

Op1

474 x bekeken | 0 reacties
5
Volgens CNN is hij de Indiana Jones van de kunstwereld: kunstdetective Arthur Brand. Hij vindt tijdens zijn carrière de meest bijzondere en mysterieuze gestolen kunst terug, ter waarde van honderden miljoenen. In het tweede seizoen van zijn televisieserie De Kunstdetective volgen we opnieuw zijn speurtocht naar verdwenen kunstschatten. Arthur Brand schuift aan om er alles over te vertellen.

Historicus Maarten van Rossem is als baby bijna dodelijk getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Van Rossem woonde in Wageningen, vlakbij de locatie waar in 1944 operatie Market Garden begon. De brieven van zijn opa over deze beruchte operatie zetten hem aan het denken: wat gebeurde er toen precies met het wiegje van kleine Maarten? Hij vertelt over zijn ontdekkingen rondom deze heftige gebeurtenis in zijn jeugd en het boek dat hij erover schreef: 'Allemaal de schuld van Montgomery: De familie van Rossem in de laatste oorlogsmaanden'.

Het heersende beeld dat alleen ouderen zwaar worden getroffen door corona is niet helemaal waar. Sterre de Jong van 14 en Maurits de Jong en Rosanne Stam van 27 zitten door het virus namelijk al maanden thuis. Kortademigheid, pijn op de borst, geheugenverlies, concentratieproblemen, geur- en smaakverlies en tintelende armen: het zijn klachten waar ze dagelijks mee te maken hebben. Ze schuiven aan om erover te vertellen.

Ze moeten vrezen voor hun eigen veiligheid: de leden van de aanhoudingseenheid van de politie. Steeds vaker zijn ze na aanhoudingen het mikpunt van een heksenjacht en demonstranten keren zich regelmatig tegen de politie. Sectiecommandant Jos van der Velden en zijn collega's zijn het meer dan zat. Jos van der Velden geeft voor één keer openheid van zaken over zijn ervaringen en die van de rest van de aanhoudingseenheid (onderdeel van de ME) Amsterdam.

In deze uitzending van Op1 was Maarten van Rossem te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma, Hugo Logtenberg, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Op1 werd uitgezonden op maandag 7 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee