Uitzending
Nieuwslicht - 6-2-2008

6-2-2008

Nieuwslicht

663 x bekeken | 0 reacties
6
Menno test militaire Tom Tom
Menno test militaire Tom Tom om friendly fire te voorkomen. Drie weken geleden kwamen twee Nederlandse militairen om door kogels van hun eigen troepen. Het ministerie van Defensie wil in de toekomst enkele duizenden infanteristen uitrusten met een communicatie- en informatiemodule, waarmee ze in een scherm kunnen zien waar zijzelf en hun medestrijders zich bevinden. Dat systeem moet het risico van friendly fire verkleinen. Amateursoldaat Menno Bentveld laat voor het eerst zien hoe het systeem werkt. Hij hoort van militairen waarom de Nederlandse apparatuur beter zou moeten werken dan vergelijkbare systemen uit Amerika, IsraŽl en Engeland. Hij vraagt zich af waarom de apparatuur niet in stedelijke omgevingen werkt.

Doven kunnen weer horen
In Nederland zijn 13.000 mensen doof of zwaar slechthorend. Steeds meer van hen dragen een Cochleair Implantaat, een apparaatje dat onder de hoofdhuid wordt geplaatst en signalen gelijk naar de hersenen doorstuurt. De oorschelp heeft geen functie meer. Nieuwslicht volgt een dove die voor het eerst in 20 jaar weer geluid hoort; een emotionele gebeurtenis. Hoe klinkt dat? Verre van ideaal, zo blijkt: mannen- en vrouwenstemmen zijn identiek en in muziek is maar weinig melodie te herkennen. En we leggen ons oor te luister bij de wetenschap die de kwaliteit van het implantaat probeert te verbeteren.

Lawine
In de Alpen komen iedere winter nog altijd honderd mensen om door lawines. Maar Zwitserse sneeuwexperts kunnen nu beter voorspellen waar de kans op lawines groot is: daar moet je dus geen huizen bouwen of pistes maken. Het gedrag van lawines is erg onvoorspelbaar, omdat ze allerlei stenen en bomen op de helling tegenkomen. Om te kunnen weten hoe hard een lawine gaat en hoe ver die komt, maken de Zwitsers zelf lawines op 2700 meter hoogte in Davos. Nieuwslicht ging met drie camera's de berg op.

Presentatie: Menno Bentveld.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op woensdag 6 februari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie