Uitzending
Nieuwslicht - 18-2-2010

18-2-2010

Nieuwslicht

1641 x bekeken | 0 reacties
7
Zaterdag en zondag gaan de bobsleewedstrijden in Vancouver van start. Nederland maakt voor het eerst - dankzij een nieuwe bobslee - kans op een medaille. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in januari zette het Nederlandse bobsleeteam de bobsleewereld op z'n kop. Edwin van Calker en Sybren Jansma werden in de gloednieuwe tweemansbob derde. De bobslee werd speciaal voor ze ontwikkeld door chemiebedrijf DSM en metaalconcern Eurotech. De grote wintersportlanden die al meer dan 30 jaar bobsleeën maken, staan er bij en kijken er naar. Jarenlang kocht Nederland de 'afdankertjes' van Duitsland en de Verenigde Staten. Omdat het Nederlandse bobteam erg goed werd móchten we hun tweedehands bobs niet meer kopen. Nederland moest daarom zelf de tanden zetten in de ontwikkeling van een bob. Omdat de bobsleewedstrijden dit weekend al zijn, krijgt Menno Bentveld voor het eerst het wetenschappelijke verhaal achter de bobslee te horen. Tipje van de sluier: het heeft te maken met het soort composiet en de aerodynamische vorm van de kuip.

Wereldwijd tekort aan medische isotopen dreigt door sluiting van kernreactor in Petten. Vrijdag sluit de kernreactor in Petten voor reparatie. Dat heeft directe gevolgen voor honderdduizenden patiënten over de hele wereld. De kernreactor is namelijk de belangrijkste producent van radioactieve grondstoffen ten behoeve van de productie van medische isotopen in Europa. Negentig procent van deze isotopen wordt gebruikt voor de diagnostiek, van onder andere kanker. We gaan langs bij de kernreactor, krijgen een uniek kijkje in het nucleaire laboratorium van Covidien, en gaan langs het Medisch Centrum Alkmaar om te zien hoe radioactiviteit in de diagnostiek van onder andere kanker gebruikt wordt.

YouTube 5 jaar: zoeken met beelden. You Tube bestaat deze week vijf jaar. Het is snel gegaan want inmiddels lijkt het alsof het er altijd is geweest. Maar zoeken naar beeldfragmenten staat nog in de kinderschoenen. Er valt nog heel veel te verbeteren: wat als je bijvoorbeeld met een druk op de knop alle fragmenten van je favoriete muzikant op You Tube tevoorschijn kunt toveren? Dat kan nog niet, maar Amsterdamse wetenschappers hebben het prototype voor een 'verbeterde' YouTube al gebouwd.

Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Deze uitzending van het programma Nieuwslicht is uitgezonden op donderdag 18 februari door de VARA en Human. De presentatie was in handen van Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie