Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 7-6-2015

7-6-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

959 x bekeken | 0 reacties
7
Mona Eltahawy, Quincy Gario en Gijs Assmann

Gasten

De Egypte-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy bracht een bliksembezoek aan Nederland. Ze is wereldwijd vermaard om haar columns en opiniestukken in onder andere de New York Times. Eltahawy noemt zichzelf een liberale moslim: ‘Ik ben opgegroeid in Egypte, Londen en Saoedi Arabië en ik leerde al jong dat er verschillende richtingen zijn binnen de Islam. Als het om vrouwenrechten gaat, bestrijd ik de vrouwonvriendelijke vormen van de Islam met hart en ziel.’ Onlangs verscheen haar boek ‘Hoofddoek en maagdenvlies’ waarin zij laat zien dat een sociale en seksuele revolutie in het Midden-Oosten noodzakelijk is. Toen zij tijdens de Arabische Lente bij protesten gewond raakte en niet in staat was te schrijven, heeft ze haar lichaam ingezet om toch haar boodschap van vrijheid voor vrouwen te verkondigen: ze verfde haar haren rood en liet betekenisvolle tatoeages op haar armen zetten.

Er zijn niet veel mensen in Nederland die zulke verschillende emoties oproepen als Quincy Gario. Hij is dichter en kunstenaar maar zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn acties tegen zwarte piet. De diversiteit in de media laat nog steeds te wensen over. Om meer kleur te brengen blijft hem niets anders over dan zijn eigen talkshow te beginnen!

In zijn tentoonstelling 'Desalniettemin, de Liefde' laat beeldend kunstenaar Gijs Assmann de liefde in al haar veelzijdigheid zien. Volgens Assmann staan we te weinig stil bij wat liefde is, namelijk de essentie van het leven. Deze essentie dreigt door de ruis van alledag wel eens onder te sneeuwen. Assmann wil met zijn expositie getuigen van wat liefde voor hem betekent en de bezoeker daar deelgenoot van maken.

Mensenrechtenjournaal

In het mensenrechtenjournaal is er deze week aandacht voor Guantanamo Bay en het verzoek van president Obama om enkele gevangen op te nemen.

Daarnaast vraagt Warchild op woensdag 10 juni in het live programma Friends for Warchild op NPO 1 aandacht voor haar zaak. In het mensenrechtenjournaal wordt opgeroepen om te kijken en mededogen te tonen aan hen die het kwetsbaarst zijn in deze wereld.

Muziek

Singer-songwriter Paul van Kessel is een nieuw soul en jazz talent. In De Nieuwe Wereld laat hij de kijker genieten van zijn interpretatie van ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’.

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 7 juni door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie