Uitzending
Holland Doc - Het verloren land

Het verloren land

Holland Doc

2-11-2006

| 1650 x bekeken | 0 reacties
6
Het Verloren Land van regisseur Jos de Putter is een ‘toekomstdocumentaire’, deels gesitueerd in Nederland anno 2070. Ons land blijkt dan grotendeels onder water te staan. Via een reeks ontmoetingen met mensen die zich met klimaat- en waterproblematiek op grote en kleine schaal bezig houden wordt gereconstrueerd hoe het zo ver is gekomen. Het Verloren Land beweegt zich daarmee tussen realisme en drama, geschiedenis en toekomst, wetenschap en geloof, vaderlandse filmhistorie en special effects. Met onder andere Pierre Bokma, Geert Mak en fragmenten uit klassieke films van Bert Haanstra en Joris Ivens.

We maken kennis met de watersysteembeheerder van een gemaal in de Zuidplaspolder, het diepste bebouwde punt van Nederland, en van heel Europa. Een landschapsarchitect verbaast zich over de mentale klimaatswijziging die zich van ons land heeft meester gemaakt; we zijn zozeer in procedures verstrikt geraakt dat er geen visie meer is. ‘Al die baby’s en kleine kinderen in die buitenwijken zullen wegspoelen’.
En een diepgelovig klimaatonderzoeker heeft een nieuw fenomeen ontdekt, de superstorm, die onze kant op komt. Dat ontlokt bij de dominee van zijn gemeente de verzuchting: ‘Als God uit de neus begint te borrelen van woestheid kun je een fikse storm verwachten’.
Leidraad bij het toekomstonderzoek vormt een monoloog van Pierre Bokma, uit het theaterstuk De Kortste Eeuw van Orkater.

Het Verloren Land werpt een beklemmende blik op de toekomst van Nederland.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Het verloren land is uitgezonden op donderdag 2 november door de VPRO, de NPS, de IKON en Human. Te gast waren Pierre Bokma, Geert Mak en Jos de Putter.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie