Uitzending
Holland Doc - Het leven is ergens anders

Het leven is ergens anders

Holland Doc

28-9-2006

| 1081 x bekeken | 0 reacties
6
Liefde, jaloezie, haat en dood zijn de grote thema's in literatuur en film. Maar volgens regisseur Jennifer Pettersson blijft daarmee een van de belangrijkste fenomenen uit ons leven grotendeels buiten beeld: het wachten. Hoewel alles is de moderne tijd erop gericht lijkt ons het wachten zoveel mogelijk te besparen, brengen we toch een aanzienlijk deel van ons leven wachtend door.

Pettersson: "Niet het wachten op de bus of in een file, maar een ander soort van wachten fascineert mij. Ongeduldig naast de telefoon wachten op een geliefde; en geÔrriteerd zijn als dan de verkeerde belt. Dat telefoontje wordt snel beŽindigd, want wie weet, misschien belt HIJ net NU. Wachten op de komst van je menstruatie, of juist op het uitblijven ervan, op de uitslag van een medisch onderzoek, op een baan, op promotie... Wachten op iets dat misschien helemaal niet komt, terwijl ondertussen het leven aan je voorbij gaat."

Jennifer Pettersson, een jonge Zweedse regisseur, volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Voor haar film zocht ze een locatie met een eigen visuele kracht. Ze vond die in de Rotterdamse wijk Feijenoord in de Peperklip, een in het oog springend flatggebouw waar mensen in honderden wooneenheden hun leven leiden. Pettersson zoemt in op vier schijnbaar willekeurige woningen en portretteert de bewoners. Levens die door omstandigheden 'in de wacht' zijn gezet. Robel, de rapper, die bij zijn moeder woont, maar wacht op de toewijzing van een eigen woning. De Amerikaanse Mark die ervan droomt met vrouw en drie dochters naar AustraliŽ te emigreren maar die moet wachten tot zijn vrouw klaar is met haar opleiding. De Russische Svetlana die al vijf jaar wacht op een middel tegen haar hoofdpijn. Haar man Victor die al die tijd voor de kinderen en de huishouding zorgt en die wacht op de tijd waarin hij eindelijk weer een baan kan gaan zoeken. En tenslotte Ritus, die na een scheiding bij z'n moeder intrekt en wacht op een mogelijkheid om z'n kind te mogen zien.

Regie: Jenniffer Pettersson
Camera: Stef Tijdink
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Jos Driessen
Een productie van Selfmade Films in opdracht van de IKON
Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Het leven is ergens anders is uitgezonden op donderdag 28 september door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie