Uitzending
Holland Doc - Dreaming by numbers

Dreaming by numbers

Holland Doc

5-10-2006

| 1660 x bekeken | 0 reacties
6
De prijswinnende documentaire ‘Dreaming by numbers’ gaat over mensen die wekelijks, soms zelfs dagelijks, lotto spelen en betekenis zoeken in speciale getallen om via de lotto aan armoede te kunnen ontsnappen. In een bedrijvig Napolitaans lottokantoortje komen buurtbewoners regelmatig spelen. De gekozen getallen reflecteren de gebeurtenissen van alledag, soms komisch, soms tragisch. Elke gebeurtenis heeft een eigen getal volgens het Italiaanse getallenboek Grimas. Napolitanen nemen dit getallenstelsel bloedserieus en hopen er hun voordeel mee te doen.

'Dreaming by Numbers' bezoekt een honderd jaar oud lottokantoor in Napels waar buurtbewoners én passanten dagelijks inzetten op voor hen belangrijke getallen. De cijferobsessie neemt soms hilarische proporties aan. Welke getallen levert bijvoorbeeld een droom over een manke kakkerlak op?
Toch gaan achter het gokken vaak tragische verhalen schuil. Een historicus ziet parallellen met Pythagoras' getallenleer, die op deze manier springlevend wordt gehouden in de Italiaanse volkscultuur.

De intieme beelden van het kleine lottokantoortje, gerund door de twee zusjes Maria en Angela, worden afgewisseld door de levendige straatbeelden van de volksbuurt. Hierdoor balanceert de documentaire tussen realisme en magie. Het spel en de getallen geven uitdrukking aan de behoefte om hoop te blijven koesteren. En te blijven dromen.

'Dreaming by Numbers' heeft op het filmfestival van Napels in 2006 twee hoofdprijzen gewonnen: de Vesuvio Award voor beste lange documentaire en de premio Ateneapoli. Op het Flahertiana International Documentary Festival in Perm (Rusland) kreeg 'Dreaming by Numbers' de juryprijs toegekend en op Planete Doc Review in Warschau, Polen won Anna Bucchetti's film de Millennium Award grand prix, beste film van het festival, eveneens een juryprijs.

Regie: Anna Bucchetti
Producent: André Bos & Hans Mulder / Armadillo Film

De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Dreaming by numbers is uitgezonden op donderdag 5 oktober door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie