Uitzending
Grazend Nederland - Rituelen en tradities

Rituelen en tradities

Grazend Nederland

2-11-2005

| 1804 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering vraagt Pierre Wind zich af welke culinaire rituelen en tradities er in Nederland worden nageleefd. Aan het woord komen een barones, een butler, een Islamitische slager en Tereza uit Eritrea. Wanneer je rijk bent en geen modderfiguur wil slaan, mag een butler in je huishouden niet ontbreken. Want wie ontvangt je gasten, wie steekt je sigaar aan en wie fluistert de aanspreektitel van je bezoek in je oor. Juist, de butler. Of je gaat op cursus bij Nahnya barones van Voorst tot Voorst. Zij kent de regels van de Hollandse tafelmanieren. Brood eet je met je handen en bij gamba's gebruik je mes en vork. Saïd Makhloufi laat Pierre zien hoe lammeren worden geslacht volgens de islamitische regels. Met het hoofd naar Mekka, nadat Allah is aangeroepen en zonder verdoving worden de lammeren in één beweging de keel doorgesneden. Het koffieritueel in Nederland beperkt zich tot een bakkie leut van de snelfilter. Tereza komt uit Eritrea. Haar koffieceremonie kan uren duren. Je kunt niet eerder vertrekken dan na het derde kopje, want anders beledig je de gastvrouw en roep je onheil over jezelf af.

Presentatie: Pierre Wind.

Deze uitzending van het programma Grazend Nederland met de titel Rituelen en tradities is uitgezonden op woensdag 2 november door de NPS. De presentatie was in handen van Pierre Wind.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie