Uitzending
EenVandaag - 7-1-2021

7-1-2021

EenVandaag

202 x bekeken | 0 reacties
6
Amerikaanse Jennifer Smit-Kilgus ziet bestorming als 'aanval op de democratie'
Met verbijstering keek de Amerikaanse Jennifer Smits-Kilgus gisteren naar haar tv in Den Haag. Ze kent als voormalig medewerker het Capitool als haar broekzak. "Boosmakend om te zien hoe onze democratie wordt aangevallen."

Smits-Kilgus was ooit medewerker van president Bush, maar ze heeft ook jarenlang in het Capitool gewerkt. Daar zetelen de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ze werkte als medewerker bij beide instituten en ze kent het gebouw ook als lobbyist.

Wie zijn de mensen die het Capitool bestormden?
Misdadigers en zelfs terroristen werden ze genoemd: de menigte die gisteren het Capitool bestormde. Maar wie zijn het precies? Brian Hughes van de American University zegt erover: "Dit inspireert deze militante beweging tot meer gewelddadigheden."

Mogelijke gevolgen voor president Trump
Volgens Kenneth Manusama, kenner van het Amerikaans Staatsrecht, zijn er serieuze aanwijzingen dat er in Washington gesproken wordt over het afzetten van president Trump. Kan dat? En heeft het nog zin, twee weken voor de machtsoverdracht?

Het is nog speculatie, dat is het eerste wat Manusama zegt. Maar serieuze signalen dat een afzetting van president Trump boven de markt hangt, zijn er wel. "Mike Pence schijnt contact gehad te hebben met het Ministerie van Defensie, er zijn Republikeinse leiders die er op zinspelen en er zijn Democratische politici die zich er openlijk over uitspreken."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 7 januari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie