Hoe de Amerikaanse opsporingsdiensten zoeken naar de bestormers van het CapitoolVanaf het moment dat de Trump-aanhangers vorige week het Capitool in Washington binnenstormden, was het voor de Amerikaanse opsporingsdiensten alle hens aan dek. Met hun methodes kunnen ze de bestormers opsporen, maar makkelijk is het niet.
Senior onderzoeker Artificial Intelligence Selmar Smit van onderzoeksbureau TNO weet als geen ander voor welke uitdagingen de Amerikaanse opsporingsdiensten nu staan. "Het opsporen van deze mensen kost ongelooflijk veel werk en je hebt heel veel mensen nodig."
"Er bestaat soms het idee dat je een
computer aanzet en dat die dan het werk voor je doet", zegt Smit. "Maar zelfs als bijvoorbeeld iemands telefoonsignaal is gesignaleerd, is het nog steeds niet makkelijk om diegene te pakken. Gezichtsherkenning (digitaal, red.) werkt alleen als dit gezicht al in de database van de opsporingsdiensten zit. Een
computer kan niet opeens op een magische wijze met een naam komen."
Welke lessen Nederland kan trekken uit de bestorming van het CapitoolHij zat op het puntje van zijn stoel tijdens de bestorming van het Capitool. Die liet zien hoe kwetsbaar democratie is, zegt hoogleraar Polarisatie & Veerkracht Hans Boutellier: "Omdat het mogelijk bleek om de rechtsstaat aan te vallen of te ondergraven."
De democratie zoals wij die nu kennen, is nog helemaal niet zo oud, zegt Boutellier. "We ervaren ons stelsel bijna als een gegeven, maar we moeten ons realiseren dat de democratische rechtsstaat kwetsbaar is en onderhoud nodig heeft." De recente ontwikkelingen in de
Verenigde Staten hebben dat laten zien, zegt hij. "Tegelijkertijd is de situatie daar totaal anders dan in ons land." Over Nederland maakt hij zich dan ook minder zorgen.
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jaap Jongbloed,
Rik van de Westelaken en
Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 12 januari door AVROTROS.