Uitzending
EenVandaag - 31-3-2021

31-3-2021

EenVandaag

150 x bekeken | 0 reacties
6
Omvang veestapel op tafel in de formatie: Stikstof-uitstoot wordt niet minder
Nederland ontkomt er niet aan om de veestapel in te krimpen. Die boodschap ligt op tafel bij de kabinetsformatie. Emissiearme vloeren werken niet goed en de miljoenen die er tot nu toe in zijn ge´nvesteerd lijken weggegooid geld.

"Als je deze koeien ziet en je zou zeggen er moet 30 procent weg, welke moet ik dan wegdoen? Dat kun je niet van boeren vragen", zegt de 35-jarige veehouder Noortje Krol in reactie op berichten over krimp van de veestapel. Er liggen explosieve rapporten op de formatietafel waaruit blijkt dat de ammoniakuitstoot fors naar beneden moet en dat kan alleen maar als de hoeveelheid dieren een stuk kleiner wordt. Want het blijkt dat speciale technieken zoals emissie-arme vloeren de uitstoot onvoldoende verlagen.

Prikken over bij de huisarts, maar die mogen ze niet aan iedereen geven
Huisartsen houden geregeld restant-vaccin over aan het einde van een dag vaccineren. Maar er is discussie over wie deze overgebleven vaccins moet krijgen.

Als een verpakking met vaccin opengemaakt is, moeten de vaccins binnen 6 uur opgemaakt worden. Als er dus vaccin overblijft, moeten huisartsen andere mensen oproepen voor een prik. Dat betekent in sommige gevallen dat ook gezonde dertigers - die voorlopig nog niet aan de beurt zijn - een prik kunnen krijgen.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos MoggrÚ. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 31 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie