Uitzending
EenVandaag - 30-11-2020

30-11-2020

EenVandaag

209 x bekeken | 0 reacties
5
Start rechtszaak Milieudefensie tegen Shell
Morgen start de grote 'klimaatzaak' tegen Shell. De zaak is aangespannen door Milieudefensie en meer dan 17.000 burgers. Zij willen dat het bedrijf veel minder CO2 gaat uitstoten. De 21-jarige Rosa van der Laag is een van de mede-eisers.

Als student Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam is ze elke dag bezig met de verandering van het klimaat. "Ik maak me ontzettend veel zorgen. Zoals het nu gaat, halen we de klimaatdoelen niet." En dat komt mede door Shell, zegt ze. "Die stoot als grootste vervuiler van Nederland 2 keer zoveel CO2 uit als de rest van Nederland bij elkaar. Ik wil daarom dat Shell stopt met het oppompen van gas en olie."

Verbod op Puch- en Tomos-brommers
Steeds meer gemeenten willen af van oude brom- en snorfietsen. In Amsterdam gebeurde het. Vanaf december komt Den Haag erbij en meer gemeenten volgen. Symboolpolitiek, zeggen liefhebbers van oude, klassieke Puchs die zich in hun vrijheid beknot voelen.

"Als je langs Schiphol rijdt, ruik je de kerosine. Als in Pernis de wind verkeerd staat, ruik je de petrochemie", zegt Sam Develing, die meerdere oude Puchs heeft. Toch gaat vanaf morgen gedeeltelijk een streep door zijn liefhebberij: sleutelen n en rijden p de klassieke bromfiets.

Verschil welvaart stad en platteland
Het CBS onderzocht in haar Regionale Monitor Brede Welvaart hoe mensen in verschillende regio's in Nederland hun welvaart ervaren. Er blijken grote verschillen te zijn tussen platteland en stad, waarbij het platteland als positiever wordt ervaren.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggr. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 30 november door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie