Uitzending
EenVandaag - 23-3-2020

23-3-2020

EenVandaag

193 x bekeken | 0 reacties
4
Het Noorden van ItaliŽ is al twee weken in lockdown, toch sterven er nog steeds elke dag veel Italianen aan het coronavirus
"We zijn niet gewend zo te werken. We kunnen niet iedereen beter maken, maar moeten kiezen." Marco Dei Poli is hoofd van de intensive care in een ziekenhuis in Noord-ItaliŽ. Hij heeft te weinig mankracht en middelen, maar ook psychologisch is het zwaar.

In de VS loopt de spanning op, hoe groot gaat de uitbraak worden en zijn ze voorbereid?
"Deze pandemie legt feilloos alle gebreken bloot van het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem", zegt David Blumenthal. "Paniek is op veel plekken eigenlijk de meest logische reactie."

Blumenthal is directeur van The Commonwealth Fund, een denktank voor gezondheidszorg in Boston. Hij kent als geen ander de zwaktes van de gezondheidszorg in de VS. Het systeem wordt wel omschreven als het duurste, het meest inefficiŽnte en het meest oneerlijke gezondheidszorgsysteem ter wereld.

Slecht voorbereid

"Op een situatie als deze zijn we heel slecht voorbereid", zegt Blumenthal. "We hebben gedecentraliseerde en zeer complexe gefragmenteerde gezondheidszorg."

"De structuur voor een landelijke uniforme aanpak waarbij je systematisch in kaart brengt hoe een epidemie als deze zich ontwikkelt is er niet."

In deze uitzending van EenVandaag was Joost Vullings te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op maandag 23 maart door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie