Uitzending
EenVandaag - 22-6-2019

22-6-2019

EenVandaag

532 x bekeken | 0 reacties
7
De Hegebeek is graadmeter voor het klimaat en droogte en Bas Worm gaat erover vloggen
Als het klimaat van slag is, ziet droogte-expert Bas Worm dit direct. "De Hegebeek is een graadmeter voor het klimaat en het grondwater." De komende maanden vlogt Bas voor EenVandaag over de ontwikkelingen in de beek en het omliggende gebied.

Bas Worm is werkzaam is bij het waterschap Vechtstromen in Twente. "Het mooie is dat je het actuele klimaat heel goed terug kunt zien in deze waterstroom", vertelt hij. "Ook kunnen we goed monitoren wat het effect is van herstelmaatregelen in de komende periode van droogte." De komende maanden houdt Bas ons op de hoogte over hoe de beek zich gedraagt en wat dat zegt over het klimaat.

Deze boswachter en brandweerman strijden samen tegen bosbranden
Ze gaan samen het bos in, de brandweerman en de boswachter. Het droge weer van vorig jaar zorgde voor een recordaantal natuurbranden. En daarom is een goede voorbereiding op een droge zomer van levensbelang. "We kijken waar de gevaarlijke punten liggen."

De droogte van vorig jaar zorgde voor 2800 natuurbranden in Nederland. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017. Reden voor de brandweer om samen met Staatsbosbeheer nu alvast een plan te maken hoe ze bosbranden zo snel mogelijk kunnen bestrijden. "Wij gaan samen met natuurbeheerders kijken hoe de bereikbaarheid is in het gebied, waar de gevaarlijke punten liggen, waar de bluswatervoorziening zit en hoe we erbij kunnen komen", zegt natuurbrandspecialist Jan Rozeboom.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 22 juni door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie