Uitzending
EenVandaag - 21-1-2020

21-1-2020

EenVandaag

178 x bekeken | 0 reacties
6
ASML: klem tussen China en de VS
China wil machines kopen die razendsnel en nauwkeurig elektronische chips maken. Het Eindhovense bedrijf ASML produceert de apparaten hiervoor, maar mag ze niet verkopen. De reden? China kan er misbruik van maken, zegt Amerika.

Het Brabantse bedrijf ASML is marktleider op het gebied van chips die gebruikt worden in smartphones en computers, en daarmee wereldberoemd. In het getouwtrek tussen de VS en China is Eindhoven ineens de spil van een geopolitieke rel. Daarom is het nu tijd dat Europa in actie komt, vindt deskundige op het gebied internationale betrekkingen Rob de Wijk.

Scheepvaartmuseum koopt doeken aan
Twee unieke en kostbare wandtapijten zijn door het Scheepvaartmuseum in Amsterdam aangekocht. Prijskaartje: 1 miljoen euro per stuk. En dat was maar net op tijd: de aankomende brexit had gemakkelijk roet in het eten kunnen gooien.

De wandkleden stammen uit 1672 en beelden scènes van een zeeslag tussen Engeland en Nederland uit. De aankoop van de doeken, de grootste in de historie van het museum, wilde directeur Michael Huijser het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. "Voor de poorten van de hel weggesleept gaat misschien wat ver, maar we hadden wel haast."

In deze uitzending van EenVandaag was Rob de Wijk te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 21 januari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie