Uitzending
Editie NL - Aflevering 117

Aflevering 117

Editie NL

12-6-2019

| 216 x bekeken | 0 reacties
5
Met in deze uitzending: -Drijvend zonnepark de toekomst? -Draadje nekt fietsers. -Burgerwacht tegen zwanendief. -Vaccineer je beer. -Het weer: verdeeld.

In deze uitzending van Editie NL onder andere:

Vaccineer je beer
In het Amsterdam UMC is het deze week extra druk. Niet door extra patiŽnten, maar door kinderen die hun knuffels laten behandelen. De knuffels krijgen vaccinaties, een verband en zelfs medicijnen. De 'berendokter' is er speciaal voor kinderen die bang zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Het doel is om de kindjes op een ontspannen manier te laten wennen aan dokters en alles wat daarbij komt kijken.

Burgerwacht tegen zwanendief
Waarom het gebeurt is inwoners van Lelystad een raadsel. Maar de afgelopen weken worden in de stad massaal zwanennesten leeggeroofd. Tientallen babyzwaantjes, maar ook eieren, zijn uit nesten gestolen. Bewoners houden nu de wacht en zelfs 's nachts wordt er gesurveilleerd. Toch worden nog steeds lege zwanennesten gevonden. De wildste theorieŽn doen inmiddels de ronde.

Draadje nekt fietsers
De politie in Noord-Nederland waarschuwt mountainbikers. Iemand heeft op verschillende plekken draden gespannen over mountainbikeroutes. Een mountainbiker uit Gasselternijveen raakte ernstig gewond toen hij in Drouwen tegen ijzerdraad aanfietste. Van de dader of daders ontbreekt nog elk spoor. En dus is het voorlopig oppassen geblazen voor fietsers.

Drijvend zonnepark de toekomst?
Er moeten in Nederland honderdduizenden zonnepanelen op grote meren en plassen worden geplaatst. Daarvoor pleit een samenwerking-verband van bedrijven, onderzoeksinstellingen en de overheid. Volgens hen zijn deze zonneparken nodig om de klimaatdoelen te halen. Ze hebben plannen om door het hele land zonneparken op water aan te leggen die in 2021 tot 500 megawatt aan elektriciteit moeten opleveren. Dat is vergelijkbaar met een kleine kolencentrale. Dat klinkt aantrekkelijk, maar natuurbeschermers vrezen voor het welzijn van dieren en de natuur.

De presentatie was in handen van Margreet Beetsma. Deze uitzending van het programma Editie NL met de titel Aflevering 117 werd uitgezonden op woensdag 12 juni door RTL4.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie