Uitzending
DWDD - 5-11-2013

5-11-2013

DWDD

957 x bekeken | 0 reacties
7
In deze korte uitzending onder meer: Twan Huys, Paulien Cornelisse en Arjen Lubach. Nico Dijkshoorn dicht, tafeldame is Claudia de Breij.

Wieteke van Zeil en Jasper Krabbé
Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt moderne kunst min of meer verboden, musea worden leeggeroofd en kunsthandelaren kopen tegen spotprijzen collecties op van Joodse verzamelaars. Eén van die handelaren is Hildebrand Gurlitt. Hij legt een enorme collectie aan, waarvan hij na de oorlog altijd blijft volhouden dat deze in vlammen is opgegaan tijdens het bombardement van Dresden in 1945.

Niet waar, blijkt nu, bijna 70 jaar later. In een vervuild appartement in München van de inmiddels bejaarde zoon van Gurlitt wordt een enorme schat aan ruim 1400 kunstwerken gevonden, met een geschatte waarde van 1 miljard euro. En er is meer. Er is nóg een appartement, met vermoedelijk nóg meer kunst. Aan tafel Wieteke van Zeil en Jasper Krabbé over het belang van deze gigantische vondst.

Twan Huys
New York wordt niet voor niets ‘the city that never sleeps’ genoemd: de marathon van New York is nog maar nauwelijks gelopen, of de volgende race dient zich aan. Een politieke race wel te verstaan. Vandaag kiezen de inwoners van de grootste stad van Amerika een nieuwe burgemeester. De democratische kandidaat Bill De Blasio lijkt de gedoodverfde winnaar, maar dat maakt de verkiezing niet minder interessant. Twan Huys legt uit waarom!

Arjen Lubach en Paulien Cornelisse
Taal is veranderlijk. Dagelijks duiken nieuwe termen en uitdrukkingen op, waarvan sommige het tot ware hype schoppen (remember ‘swaffelen’ en ‘yolo’?). Arjen Lubach en Paulien Cornelisse hielden afgelopen maand voor ons de ontwikkelingen in de Nederlandse taal bij. Zijn er nieuwe woorden bij gekomen, wat zijn de hypes en wie sprak de mooiste zin uit? De derde editie van onze taalrubriek 'Hou je aan je woord'.

In deze uitzending van DWDD waren Arjen Lubach, Twan Huys, Paulien Cornelisse, Jasper Krabbé en Nico Dijkshoorn te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op dinsdag 5 november door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie