Uitzending
DWDD - 17-4-2014

17-4-2014

DWDD

2123 x bekeken | 0 reacties
7
In de uitzending van donderdag 17 april o.a.: Dimitri Verhulst en 50 jaar Palingsound. Muziek is er van Lucius. Tafeldame is Roos Schlikker.

Paul Bond en Koen Kluessien van Dandelion, Martine Bond, Melanie Jonk en Kyra Tol
De Volendamse 'Palingsound' heeft de respectabele leeftijd van 50 jaar bereikt, maar is nog steeds razend populair. Zo kunnen bijvoorbeeld Jan Smit, 3JS en Nick & Simon rekenen op schreeuwende meisjes en uitverkochte concerten. Zij hebben dit alles natuurlijk te danken aan de grondleggers van het genre: ‘The Cats’. Zij maakten furuore, ook internationaal, tussen 1968 – 1974 met hits als ‘Lea’ en ‘Vaya con Dios’. De term Palingsound werd door DJ Joost den Draaijer, toen oppermachtig op de radio, bedacht en wordt gekenmerkt door gedragen, vaak meerstemmige zang en Zuid-Europese invloeden. We vragen een nieuwe generatie muzikale Volendammers hoe belangrijk de sound voor ze is: Paul Bond en Koen Kluessien van Dandelion, Martine Bond, Melanie Jonk en Kyra Tol.

Dimitri Verhulst
Vandaag is bekendgemaakt dat de Vlaming Dimitri Verhulst het Boekenweekgeschenk 2015 schrijft. Verhulst debuteerde in 1999 en heeft boeken, romans, verhalen, novellen, gedichten en toneelstukken op zijn naam staan. ‘De Helaasheid der Dingen’ werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs en in 2009 verfilmd. ‘Met Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol’ won hij de Libris Literatuurprijs. Zijn laatste, ‘De laatkomer’, verkocht binnen een half jaar meer dan 75 000 exemplaren, wordt verfilmd en over de hele wereld vertaald. Na onder meer Adriaan van Dis, Harry Mullisch en Gerard Reve is met Verhulst een waardige opvolger gevonden deze 80ste Boekenweek. Voor het tweede jaar in zowel Nederland als Vlaanderen gehouden. Het motto dit keer: ‘Te gek voor woorden’. Wat moet je daar mee als schrijver? Aan tafel: Dimitri Verhulst.

Muziek: Lucius
De Amerikaanse indiepopband Lucius werd in 2008 opgericht door de stijlvolle zangeressen Jess Wolfe en Holly Laessig, die allebei naar de Berklee School of Music gingen en daar vrienden werden. Op 31 maart 2014 verscheen hun debuutalbum 'Wildewoman' met catchy popliedjes met een rauw randje en veel samenzang.

Tafeldame: Roos Schlikker
Roos Schlikker is journalist, columnist voor Het Parool en schrijfster (fictie en non-fictie). Onder meer voor HP/De Tijd, de Volkskrant en Vrij Nederland. In 2012 verscheen haar eerste literaire nonfictieboek ‘Ik wens je het onmogelijke’.

In deze uitzending van DWDD waren Martine Bond en Dimitri Verhulst te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op donderdag 17 april door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie