Uitzending
DWDD - 22-4-2014

22-4-2014

DWDD

1266 x bekeken | 0 reacties
7
In de uitzending van dinsdag 22 april: PEC-spelers Bram van Polen, Diederik Boer, Guyon Fernandez en Joost Broerse, Reinbert de Leeuw en Hans Klok. Muziek is er van Triggerfinger, tafelheer is Wilfred de Bruijn.

Bram van Polen, Diederik Boer, Guyon Fernandez en Joost Broerse
Voor het eerst in haar bestaan heeft PEC Zwolle de K.N.V.B. beker gewonnen! In een zinderende wedstrijd in een tumultueuze Rotterdamse Kuip werd Ajax met 5-1 van de mat geveegd. Al in de eerste minuten scoorde Ajax, maar toen werd de wedstrijd stilgelegd omdat Ajaxfans vuurwerk op het veld hadden gegooid. Edwin van de Sar, tegenwoordig marketing-directeur van Ajax, riep de fans geïrriteerd op om te stoppen. Maar het kwaad was al geschied, na hervatting leken de spelers uit Amsterdam totaal niet meer in de wedstrijd te kunnen komen en vlogen de doelpunten ze om de oren. Underdog PEC wint van de reus uit Amsterdam! Aan tafel vier spelers van PEC: Bram van Polen, Diederik Boer, Guyon Fernandez en Joost Broerse.

Reinbert de Leeuw
Het is de dag na Pasen, maar we staan toch nog even stil bij de kruisgang van Jezus. Namelijk met het muziekstuk ‘Via Crucis’ van pianogenie Franz Liszt. Het stuk stamt uit 1879, maar klinkt modern en zelfs experimenteel en lijkt een voorbode van het eind van het zogenaamde tonale systeem. Voor dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw is het stuk een obsessie, hij zette het vorig jaar nog op CD en won er prompt een Edison Klassiek mee. Met name het gebruik van de D-noot vindt De Leeuw magnifiek. Voor ons leken wellicht onbegrijpelijk, dus tijd voor een college over Liszt!

Hans Klok
Iedereen kent de befaamde illusionist Houdini. Maar weinigen weten dat zijn naam is afgeleid van Robert Houdin (1805 – 1871). Hij was uurwerkmaker en automatenbouwer en creëerde mechanische goochelapparaten waarmee hij tijdens zijn Soirées Fantastiques het publiek ‘betoverde’. Houdin wordt gezien als grondlegger van de goochelkunst, trucs die zijn apparaten uitvoerden worden nog steeds gedaan. Hans Klok is groot bewonderaar. Hij geeft tekst en uitleg bij enkele zeldzame (en kostbare!) magische automaten in de DWDD-studio.

Muziek: Triggerfinger
De Belgische rockband Triggerfinger heeft sinds vorige week een nieuw album uit: 'By Absence Of The Sun'. Afgelopen weekend kon je ze zien en horen tijdens de Record Store Day en trad het trio op tijdens Paaspop in Schijndel. Vanavond spelen zij bij ons in de studio!

In deze uitzending van DWDD waren Hans Klok, Reinbert de Leeuw, Diederik Boer, Joost Broerse en Bram van Polen te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op dinsdag 22 april door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie