Uitzending
Dichtbij Nederland - Plasterk: meer aandacht voor seksualiteit op scholen

Plasterk: meer aandacht voor seksualiteit op scholen

Dichtbij Nederland

3-4-2009

| 1531 x bekeken | 0 reacties
6
Eerder berichtten we over het onderzoek naar seksualiteit onder jongeren. Naar aanleiding van dit onderzoek wil minister Plasterk (Onderwijs) meer aandacht voor seksualiteit onder jongeren. Dit schrijft de minister in een brief aan de Kamer.

Plasterk wil de Onderwijsinspectie laten onderzoeken of scholen voldoende aandacht besteden aan seksuele voorlichting van jongeren. Ook kijkt de inspectie naar de seksuele weerbaarheid van deze groep. De minister onderneemt deze acties vanwege de conclusies van een rapport, wat hij vandaag aan de Tweede Kamer aanbiedt.

In het rapport staat dat het grootste deel van de jongeren, een normale seksuele ontwikkeling heeft. Maar het er is ook reden voor enige ongerustheid. Jongeren krijgen via de media een eenzijdig en stereotyp beeld van seksualiteit voorgeschoteld. Jongens moeten zoveel mogelijk vrouwen versieren, om zo een ‘player’ te zijn. Maar de meiden die hier op in gaan zijn weer een ‘hoer’ of ‘bitch’.

Meisjes van Turkse, Afghaanse en Marokkaanse afkomst zijn volgens het rapport een risicogroep. Ze zijn weinig weerbaar en kunnen grenzen binnen het seksuele contact niet goed afbakenen. Van huis uit hebben ze te maken met een strikte seksuele moraal: ze zijn de drager van de familie-eer, en behoren zich dus vroom te gedragen. Dit strookt niet met de beelden die ze op tv zien, waar stoere mannen en halfnaakte dames de hele dag te zien zijn.

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Plasterk: meer aandacht voor seksualiteit op scholen is uitgezonden op vrijdag 3 april door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie