Uitzending
Dichtbij Nederland - Obama bezoekt Turkije

Obama bezoekt Turkije

Dichtbij Nederland

6-4-2009

| 1427 x bekeken | 0 reacties
6
De Amerikaanse president Obama is zondagavond aangekomen in de Turkse hoofdstad Ankara. Turkije is het laatste land wat de Obama bezoekt tijdens zijn eerste grote buitenlandse reis als president van de Verenigde Staten. Hij werd ontvangen door de Turkse premier Erdogan. De twee zullen de komende dagen praten over onder andere de nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan.

Turkije is het eerste moslimland wat hij bezoekt. De verhoudingen tussen de twee landen zijn na de Amerikaanse invasie in Irak, bekoeld geraakt. Obama hoopt met dit bezoek de banden aan te halen.

Een paar dagen eerder pleitte Obama voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Het zou een belangrijk signaal zijn naar de islamitische wereld. Een gevoelig punt, direct verwierp de Franse president Sarkozy het pleidooi: ‘ik heb altijd gezegd dat ik tegen deze toetreding ben’. Ook onze minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, reageerde afwijzend op de inmenging van Obama.

De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel. Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Obama bezoekt Turkije werd uitgezonden op maandag 6 april door de NPS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie