Uitzending
Dichtbij Nederland - Dodelijke aanval Kamp Holland

Dodelijke aanval Kamp Holland

Dichtbij Nederland

7-4-2009

| 1451 x bekeken | 0 reacties
6
Door een raketaanval op de basis Kamp Holland is de soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) maandag om het leven gekomen, vijf andere militairen raakten gewond.

Hun toestand is stabiel. Twee van hen zijn overgebracht naar Kandahar. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm (zie foto) maakte dat maandagavond in Den Haag bekend.

Vrijwel alle ochtendkranten openen met de aanval op Kamp Holland, waarbij een Nederlandse soldaat omkwam. ,,Het sneuvelen van soldaat Chadli geeft aan hoe kwetsbaar de veiligheid in Uruzgan nog is'', licht Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in de Volkskrant toe. In De Telegraaf spreekt premier Jan Peter Balkenende over ,,een laffe aanval''. Het AD benadrukt dat de omgekomen soldaat pas sinds een week in Uruzgan is. Het condoleanceregister op de website van het ministerie van Defensie wordt massaal getekend.

Het is de eerste keer dat mensen geraakt zijn bij een raketaanval op Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Chadli is het negentiende Nederlandse slachtoffer sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006. Behalve collega's vanuit Afghanistan en Nederland, tonen ook veel burgers hun medeleven en respect. Veel partners en ouders van militairen reageren emotioneel. 'Annelies' schrijft: ,,Mijn vriend is vorig jaar ongedeerd teruggekeerd uit Afghanistan, ik voel nog steeds de grote angst die bij jullie werkelijkheid is geworden. Azdin, rust in vrede.''

Ook minister van Defensie Eimert van Middelkoop, de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, en staatssecretaris van Defensie Jack de Vries tekenden het condoleanceregister. ,, Met het overlijden van Azdin Chadli verliest de Nederlandse krijgsmacht opnieuw een militair die zich met gedrevenheid heeft ingezet voor onze veiligheid en een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking. Militairen als Chadli verdienen ons diepste respect.''

Deze uitzending van het programma Dichtbij Nederland met de titel Dodelijke aanval Kamp Holland is uitgezonden op dinsdag 7 april door de NPS. De presentatie was in handen van Simone Weimans en Carrie ten Napel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie