Uitzending
Debat op 2 - Mannen op de crèche is taboe!

Mannen op de crèche is taboe!

Debat op 2

10-3-2012

| 1286 x bekeken | 0 reacties
5
De zaak tegen Robert M. gaat maandag van start. De medewerker van kinderopvang ‘Het Hofnarretje’ zou 67 kinderen seksueel hebben misbruikt. Door deze zedenzaak hebben mannen die werken op kinderdagverblijven het moeilijk. Ouders wantrouwen hen en laten hun kind liever niet achter bij een man.

Het toezicht op de werknemers is zwaar verscherpt. Kinderdagverblijven hebben glazen muren en er hangen toezichtcamera’s. Een man op de crèche? Toch maar even doorzoeken naar een opvang zonder mannen. Het is een gedachte die steeds minder vreemd is. Hoort de man überhaupt wel thuis op een kinderdagverblijf? Of zijn ouders nu te voorzichtig? Scheren ze alle mannelijke werknemers nu over één kam om te voorkomen dat hun kind ook wordt misbruikt?

Logisch dat je een kind wil beschermen tegen misdadigers als Robert M. Maar waar durven wij straks nog onze kinderen aan uit handen te geven? Want op veel anderen plekken laten we onze kinderen ook achter bij vreemden. En dat zijn vaak mannen. Denk maar aan de zwemleraar. De voetbaltrainer. De judocoach. Moeten zij vervangen worden door vrouwen? Geen mannen meer bij de padvinderij bijvoorbeeld?

Waar kan dit tot leiden? Kinderen en dan vooral jongens hebben ook mannen nodig als rolmodellen. En dan gaat het niet alleen om de eigen vader, maar juist ook om de mannen met wie ze regelmatig in contact staan. Zoals de meester of de sportleraar.
Als we alle mannen uit dit soort functies halen, welke gevolgen gaat dat dan hebben voor opgroeiende kinderen? Alle risico’s uitsluiten om je kind uit handen te houden van pedoseksuelen is zeer te verdedigen. Maar is het ook reëel? En scheppen we zo niet een angstcultuur?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Mannen op de crèche is taboe! is uitgezonden op zaterdag 10 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie