Uitzending
Debat op 2 - Oud én jong: klaar voor de dood

Oud én jong: klaar voor de dood

Debat op 2

11-2-2012

| 1788 x bekeken | 2 reacties
8
Uit vrije wil uit het leven stappen. Jaarlijks plegen ongeveer 1.600 mensen zelfmoord. En dan zijn er ook nog zo’n tienduizend personen die vanwege een slopende ziekte door euthanasie een vervroegd einde aan hun leven willen maken. Wanneer is het leven voltooid, klaar? En wanneer is het legitiem om een waardig levenseinde te eisen, met hulp van een arts? Zonder dat je je voor een trein moet gooien, op moet hangen of van een flat moet springen.

De discussie rond ‘voltooid leven’ betreft doorgaans vooral oudere mensen. Zij zien geen toekomst meer voor zich, vanwege hevige depressies of anderszins een groot verlies aan kwaliteit van leven. Maar veel ouderen met een doodswens krijgen nul op rekest. Omdat hun lijden volgens de regels of artsen niet ondraaglijk of uitzichtloos genoeg is om voor euthanasie in aanmerking te komen. Ze voelen zich gevangen in het leven. Vaak nog jarenlang.

De roep om deze mensen te helpen groeit. Op 1 maart opent de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) een speciale levenseindekliniek in Den Haag. En er zijn mobiele 'E-teams', voor euthanasie aan huis. Met of zonder laatste-wil-pil. Al bijna 117.000 mensen hebben online hun steun uitgesproken voor vóór legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer dit burgerinitiatief ‘Voltooid Leven’.

Opvallend is dat ook een groep relatief jonge mensen en hun naasten aanhaakt. Geesteszieke twintigers, dertigers of veertigers, die klaar zijn met het leven.In principe is het bij wet mogelijk om ook bij geestelijk ondraaglijk en uitzichtsloos lijden euthanasie te krijgen. Alleen vinden doodswensen uit geestesnood vaak toch geen gehoor. Wat rest is zelfmoord, eenzaam en in het geniep, op het spoor, in een strop of door een fatale sprong, de nabestaanden in trauma achterlatend.

Een goede dood voor iedereen die dat wil? Tegenstanders vrezen een hellend vlak. Mensen zouden te snel kunnen besluiten om er een eind aan te maken, zich daartoe misschien zelfs gedwongen voelen. Ook vanuit het gelovige deel van de samenleving klinkt protest. Het lijden hoort bij het door God gegeven leven. De mens hoort dat niet te bezoedelen door een zelfverkozen levenseinde. Zeker niet met hulp.

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Oud én jong: klaar voor de dood is uitgezonden op zaterdag 11 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie