Oud én jong: klaar voor de dood
11-2-2012
| 2379 x bekeken | 2 reacties
Uit vrije wil uit het leven stappen. Jaarlijks plegen ongeveer 1.600 mensen zelfmoord. En dan zijn er ook nog zo’n tienduizend personen die vanwege een slopende ziekte door euthanasie een vervroegd einde aan hun leven willen maken. Wanneer is het leven voltooid, klaar? En wanneer is het legitiem om een waardig levenseinde te eisen, met hulp van een arts? Zonder dat je je voor een trein moet gooien, op moet hangen of van een flat moet springen.
De discussie rond ‘voltooid leven’ betreft doorgaans vooral oudere mensen. Zij zien geen toekomst meer voor zich, vanwege hevige depressies of anderszins een groot verlies aan kwaliteit van leven. Maar veel ouderen met een doodswens krijgen nul op rekest. Omdat hun lijden volgens de regels of artsen niet ondraaglijk of uitzichtloos genoeg is om voor euthanasie in aanmerking te komen. Ze voelen zich gevangen in het leven. Vaak nog jarenlang.
De roep om deze mensen te helpen groeit. Op 1 maart opent de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) een speciale levenseindekliniek in Den Haag. En er zijn mobiele 'E-teams', voor euthanasie aan huis. Met of zonder laatste-wil-pil. Al bijna 117.000 mensen hebben online hun steun uitgesproken voor vóór legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer dit burgerinitiatief ‘Voltooid Leven’.
Opvallend is dat ook een groep relatief jonge mensen en hun naasten aanhaakt. Geesteszieke twintigers, dertigers of veertigers, die klaar zijn met het leven.In principe is het bij wet mogelijk om ook bij geestelijk ondraaglijk en uitzichtsloos lijden euthanasie te krijgen. Alleen vinden doodswensen uit geestesnood vaak toch geen gehoor. Wat rest is zelfmoord, eenzaam en in het geniep, op het spoor, in een strop of door een fatale sprong, de nabestaanden in trauma achterlatend.
Een goede dood voor iedereen die dat wil? Tegenstanders vrezen een hellend vlak. Mensen zouden te snel kunnen besluiten om er een eind aan te maken, zich daartoe misschien zelfs gedwongen voelen. Ook vanuit het gelovige deel van de samenleving klinkt protest. Het lijden hoort bij het door God gegeven leven. De mens hoort dat niet te bezoedelen door een zelfverkozen levenseinde. Zeker niet met hulp.
Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Oud én jong: klaar voor de dood is uitgezonden op zaterdag 11 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
Reacties op deze uitzending
-
ricky1999
14-2-2012 23:42
WIE ZIJN DIE HEREN ARTSEN ,EN PSYGOLOGEN
HEBBEN ZE AAN MIJ GEVRAAGD OF IK OP DE WERELD KOM,IK DACHT HET NIET
DUS WIE ZIJN ZIJ OM OVER MIJ TE OORDELEN VAN NEE IK DOE HET NIET,VERGETEN ZE DAN WEL DAT ZE EEN MOORD OP HUN GEWETEN HEBBEN ALS DE PATIENT ZELFMOORD PLEEGT,OF BEN IK NU GEK.
-
blikker22541
15-2-2012 02:21
ik vind dus.als iemand dus er een einden aan wil maken.dat er dus wel een arts bij moet zijn.en dat het dus in goed over legt word gedaan.een huis arts kent de persoon het best.en die zal echt wel weten.wat er aan de hand is.help zo persoon als hij of zei.dat dus echt wilt.maar geef wel de tijd en ruimten om als goed te doen.spreek een datum af.maar gooi je niet voor een trein of zo.als je er uit wilt oke.maar doe het dan met vertzoen.en wees erlijk er in.praat er met de mensen over .die je je naar staan.maar gooi je dus niet voor een trein.of hang je ook niet op.heb nog wel gevoel voor je ouder of kinders.en voor de mensen die om je heen.en o ja.dit heeft niets met god te maken.en een lijdens weg heeft god echt niet voor ons in gedachten.wand jezus heeft toch aan het kruis gevraagt .van vader vergeef ze.hij heeft onzen zonden mee genomen.en waarom mag een dieren arts wel een diertje verlosen uit het lijden.is dat geen zonden.