Uitzending
Debat op 2 - Meldpunt voor MOE-landers

Meldpunt voor MOE-landers

Debat op 2

18-2-2012

| 1697 x bekeken | 0 reacties
5
Het Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen van de PVV is al dagen het gesprek van de dag. Een site die klachten registreert van Nederlanders over onder andere Polen, Bulgaren en Roemenen die voor problemen zoals overlast en vervuiling zorgen. Ook wordt er opgeroepen om melding te maken van een “MOE-lander” die je baan heeft ingepikt. Veel Nederlandse burgers vinden de site discriminerend en stigmatiserend en nemen het op voor de vele Poolse en andere Oost-Europese arbeidsimmigranten. Vooraanstaande politici zoals oud-minister Ben Bot en eurocommissaris Neelie Kroes hebben hun zorgen over het meldpunt geuit. Het imago van Nederland in Europa kan door deze site worden beschadigd.

De oppositie in het parlement wil dat premier Rutte een standpunt tegen de site inneemt. Maar vooralsnog weigert hij, want hij wil niet ingaan op een actie van een politieke partij. Zijn letterlijke woorden in de Tweede Kamer vandaag: ‘Laten we het niet te groot maken.’

Inmiddels hebben volgens de PVV ruim 41.000 mensen een melding achtergelaten op de site. Hebben we inderdaad te maken met een hoop arbeidsmigranten die ons last bezorgen? Of zijn we minder tolerant geworden naar Oost-Europeanen die hun heil zoeken in Nederland? Veel van de arbeidsmigranten hebben baantjes waar de meeste Nederlanders geen zin in hebben. En ook hun arbeidsethos wordt geprezen. Hebben we ze nodig of zijn ze vooral tot last?

Geert Wilders reageerde verbaast op alle ophef rond zijn meldpunt: “Wij zeggen helemaal niet dat alle Polen dronken zijn, maar waar dat wel zo is, moet het worden gemeld.” Hebben de Moelanders problemen met integreren in Nederland? Of raken wij als Nederlanders te snel verkrampt als het gaat om andere culturen die een plaats moeten krijgen in ‘onze’ samenleving? Hoe tolerant zijn we nou eigenlijk? En heeft Wilders met de Oost-Europeanen een nieuwe zondebok gevonden?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Meldpunt voor MOE-landers is uitgezonden op zaterdag 18 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie