Uitzending
Debat op 2 - Tijd voor dwangarbeid

Tijd voor dwangarbeid

Debat op 2

24-3-2012

| 1299 x bekeken | 0 reacties
8
Bijna een half miljoen werklozen telt Nederland. Als het aan minister Kamp van Sociale Zaken ligt brengen we dat snel terug naar minimaal de helft.

Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is om werklozen verplicht aan het werk te zetten. Bijvoorbeeld in de landbouw. Denk aan champignons telen, aardbeien plukken en aspergesteken. In het Westland gaat op 26 maart al een project van start waarbij uitkeringsgerechtigden aan de bak moeten. De vrijblijvendheid van een uitkering is voorbij. De mouwen moeten worden opgestroopt. Wie niet wil meedoen, kan er op rekenen dat hij op den duur gekort gaat worden op zijn uitkering.

Maar zitten werklozen wel op dit werk te wachten? Het is harde arbeid en het loon is nauwelijks meer dan de uitkering. Waarom hard werken voor een hongerloontje terwijl je ook een uitkering kan krijgen en je ondertussen rustig kan zoeken naar een leuke baan? Bovendien vinden sommige werklozen dat het werk beneden hun niveau is. Een werkloze met een HBO-diploma of een universitaire opleiding die aardbeien moet gaan plukken? Die wacht vaak liever tot er een baan voorbijkomt waarvoor hij is opgeleid.

Het is verder maar de vraag of alle werkgevers zitten te wachten op werklozen die gedwongen werk moeten verrichten. Het moraal zal niet hoog zijn en dat zal de productie zeker niet ten goede komen, is de vrees. Dan toch maar liever een Pool of Bulgaar die weet wat hard werken is en die zijn neus niet ophaalt voor zwaar en vies werk.

Of moet er paal en perk gesteld worden? Moeten degenen die leven van de bijstand of een uitkering iets terug gaan doen voor de maatschappij? Gedwongen werk of anders misschien zelfs vrijwilligerswerk? In de tijd dat je geen werk hebt of op zoek bent, je toch nuttig maken voor de maatschappij. Helpen in de zorg bijvoorbeeld of op scholen. Voor wat, hoort wat?

Wordt het de hoogste tijd dat uitkeringstrekkers gedwongen aan de slag gaan?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Tijd voor dwangarbeid is uitgezonden op zaterdag 24 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie