Straatschoffies: keihard straffen of heropvoeden?
31-3-2012
| 1941 x bekeken | 0 reacties
Vernielde banken in de trein. Gebroken ruiten in bushokjes. Auto’s die worden bekrast. Graffiti. Kleine criminaliteit wordt het genoemd, maar voor veel mensen is het een grote ergernis. Vaak zijn de daders rond de 18 jaar. De roep om deze jongeren zwaarder te straffen klinkt steeds luider. Staatssecretaris Fred Teeven wil het mogelijk maken om jongeren langer op te sluiten. Zal dat Nederland veiliger maken?
Helpt zwaarder straffen van jongeren om vandalisme tegen te gaan? En zal een jonge straatcrimineel minder snel opnieuw in de fout gaan als hij een lange straf heeft uitgezeten? De Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) uitte deze week zware kritiek op de plannen van de staatssecretaris. Hij zou de nadruk te veel leggen op vergelding in plaats van de opvoeding en behandeling van jonge criminelen. Dat zou volgens de RSJ zelfs averechts kunnen werken.
Hoe krijgen we criminele jongeren weer op het rechte pad? Door ze flink te bestraffen of door heropvoeding? En wat is de rol van de ouders? In hoeverre zijn zij verantwoordelijk voor hun ontspoorde kind?
Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Straatschoffies: keihard straffen of heropvoeden? is uitgezonden op zaterdag 31 maart door de KRO. Te gast was Fred Teeven. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.