Uitzending
Debat op 2 - Kanker - wat mag het kosten?

Kanker - wat mag het kosten?

Debat op 2

4-12-2013

| 1627 x bekeken | 1 reacties
5
Het is een van de snelst groeiende kostenposten in de gezondheidszorg: de zorg voor kankerpatiŽnten. Nieuwe behandelingen redden en verlengen levens, maar zijn vaak peperduur. In zes jaar tijd zijn de uitgaven aan kankermedicijnen met 50 procent gestegen, schrijft de Volkskrant. Oncologen trekken daarom aan de bel. Zij pleiten ervoor om een maximumvergoeding voor deze behandelingen in te voeren. ĎStraks moeten we moeilijke keuzes gaan makení, zegt een van hen in de krant.

Moeten we een grens stellen aan de vergoeding van kankerbehandelingen? Of mogen kankerpatiŽnten verwachten dat we alles uit de kast trekken om hen te behandelen? Wat als genezing niet meer mogelijk is maar verlenging van het leven wel? En wat als de kans op genezing bijzonder klein is? Moeten we in die gevallen radicale keuzes maken om de zorg betaalbaar te houden? En wat zijn de opties dan, als de behandeling te duur blijkt te zijn? Kan iemand er dan voor kiezen de medicijnen dan maar zelf te betalen? Dat zal niet iedereen kunnen.

Geldt voor iedereen dezelfde afweging? Of hebben bijvoorbeeld jongeren meer recht op een dure levensverlengende behandeling? En wat te denken van mensen die hun hele leven hebben gerookt? Hebben zij minder recht op een dure chemokuur?

De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma. Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Kanker - wat mag het kosten? werd uitgezonden op woensdag 4 december door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie